Openingsrit Giro d'Italia voor tweede keer gewijzigd (ten gunste van Pogacar?)

Het lijkt erop dat de Italianen de beste wielrenner ter wereld drie weken lang in het roze willen zien rijden.

Giro d’Italia 2023 - 106th Edition - stage- 8

Op zaterdag 4 mei vormt Turijn het decor van de Grande Partenza van de Giro d'Italia. De openingsrit is 143 kilometer lang en heeft een heuvelachtig verloop. Een epische tweestrijd tussen Wout van Aert en Tadej Pogacar om de eerste roze trui leek in de maak, maar het parkoers is intussen al twee keer gewijzigd...

Eind vorig jaar werd het parkoers een eerste keer aangepast, door een steile helling aan de finale toe te voegen. Het gaat om San Vito (1.4 km, 10%). Die wijziging vond plaats op het moment dat Tadej Pogacar zijn deelname aankondigde.

Wout van Aert zei toen dat hij daar niet blij mee was. "Ik zag dat ze de eerste etappe al hebben aangepast. Ze hebben een steile klim in de laatste vijf kilometer gestopt en twee dagen later werd bekend dat Pogacar gaat rijden."

Tweede keer San Vito

De organisatie komt nu met nog meer slecht nieuws voor Van Aert. Ze hebben namelijk beslist om die finale nóg wat lastiger te maken door de San Vito een tweede keer op te nemen in de finale. Zo maakt Tadej Pogacar alleen maar meer kans op de eerste Maglia Rosa.

Tijdens de laatste 35 kilometer moeten de renners nu over San Vito (1.4 km, 10%), Colle Madolena (6.1 km, 7,4%) en opnieuw San Vito. Na de top van de slotklim is het nog drie kilometer dalen tot aan de finish in Turijn.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023