Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: 'Vanuit de ploeg druk om te starten'

Op de vijftiende van maart brak Amaury Capiot zijn sleutelbeen, maar woensdag stond hij doodleuk aan de start van Dwars door Vlaanderen.

2024 Tour of Oman UCI Asia Tour Pro Series stage-4

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en leek hij een kruis te moeten maken over zijn voorjaar, maar dat blijkt geenszins het geval. Mede door dwang vanuit zijn ploeg Team Arkéa-B&B. "Op zich valt het mee", vertelde Capiot tegen Sporza. "De breuk is niet verplaatst en de pijn valt mee, al zullen de kasseien pijn doen."

Toch geeft hij toe dat het vooral een kwestie van moeten is. "Vanuit de ploeg was er wel wat druk om hier te starten. Ik begrijp zelf ook niet goed waarom. Ik zou zelf nog een week gewacht hebben en alles op Roubaix gezet hebben voor een maximaal herstel. Dat lijkt mij het meest logische, maar blijkbaar niet."

"Als de ploeg het zo ziet, dan kan ik er alleen het beste van maken voor mezelf. Het is al het hele jaar wringen met woorden over wat wel en wat niet. We kunnen er niet veel aan veranderen." Capiot reed Dwars door Vlaanderen overigens niet uit.

Kritiek

Er is behoorlijk wat kritiek op Team Arkéa-B&B Hotels dat ze Capiot hebben laten starten. Zo schrijft Thijs Zonneveld op X: 'Hallo UCI en CPA (rennersvakbond, red.), lezen jullie mee?' In Het Laatste Nieuws vertelt ook sportarts Tom Teulingkx over de zaak. "Zo'n situatie vind ik een schande. Het is een breuk die snel herstelt, maar zeker niet na elf dagen. Reken minstens op vier weken herstel."

Na afloop van Dwars door Vlaanderen vertelde Staf Scheirlinckx, van de Belgische tak van de CPA, dat er contact opgenomen gaat worden met Capiot. "Als Amaury tegen wil en dank aan de start is moeten verschijnen, kunnen wij dat uiteraard niet aanvaarden."

"Maar daarover kan ik me nu niet uitspreken aangezien ik nog niet over de volledige informatie beschik. Ik ga er voorlopig wel vanuit dat de ploeg hier omzichtig is mee omgesprongen en dat er overleg met en goedkeuring van de ploegarts is geweest."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024