Oprichtster AG Insurance-Soudal verlaat de ploeg uit onvrede, AG Insurance wordt eigenaar

De Nederlandse ex-renster trekt zich zes jaar na de oprichting met pijn in het hart terug uit haar eigen project.

Trofeo Alfredo Binda - Comune di Cittiglio 2024

Het kibbelt achter de schermen bij AG Insurance-Soudal, sinds dit seizoen WorldTour-ploeg in het vrouwenpeloton. Oprichtster Natascha Knaven-den Ouden heeft nu besloten om haar terug te trekken na een 'onoverkomelijk verschil in visie'.

De Nederlandse ex-renster doet via sociale media haar verhaal. "In 2018 zijn we met 6 junioren begonnen met het opbouwen van dit wielerproject. Het groeide mee met de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen: meer media-aandacht, gelijk prijzengeld, een salaris en nog veel meer."

"Die 6 juniorvrouwen werden een organisatie met een junior-, U23- en een WorldTour-team. De afgelopen jaren heb ik mijn uiterste best gedaan om mijn visie en missie te delen met een enorme toewijding en passie voor de sport. Vanaf het begin in 2018 heb ik benadrukt dat de basis van het vrouwenwielrennen verbreed moet worden zodat de top van het wielrennen groter wordt. Een huis bouwen begint niet met een dak maar met een stevig fundament."

"Het resultaat was een organisatie waar een 16-jarige juniore nu kan uitgroeien tot een volwaardige WorldTour-renster. De focus op de mens achter de atleet: in harmonie in een tempo dat bij haar past, is voor mij heel belangrijk."

"De steun van onze sponsors, zowel financieel als professioneel, was onmisbaar bij het opbouwen van deze structuur. Het afgelopen jaar is er een onoverkomelijk verschil in visie en inzicht ontstaan dat aan de basis lag van dit project. Ik heb daarom besloten me terug te trekken als eigenaar en teammanager.”

'Met pijn in het hart'

“Ik neem deze beslissing niet licht op. Het is een afscheid met pijn in mijn hart. Ik wil renners en staf bedanken voor hun vertrouwen in de afgelopen jaren, de fans voor hun enthousiasme en de sponsors voor hun bijdrage. Zonder jullie inzet zou dit team nooit kunnen uitgroeien tot de realisatie van mijn motto ‘unlock your potential’.”

Hoofdsponsor wordt hoofdaandeelhouder

Hoofdsponsor AG Insurance, de grootste verzekeraar van België, wordt nu hoofdaandeelhouder en heeft 76% van de aandelen in handen. De overige 24% zijn in handen van Decolef, het bedrijf achter de mannenploeg van Soudal Quick-Step.

Het is overigens de bedoeling om de banden met de mannenploeg te versterken. Patrick Lefevere wil alle kennis op vlak van performance, training, voeding en techniek delen. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman is het speerpunt van het team. Op haar 38e heeft ze 47 overwinningen op haar palmares staan.

Nieuws
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2024