Van der Poel over afwezigheid Van Aert en Stuyven: 'Jammer voor de Ronde, maar vooral voor Wout en Jasper zelf'

Mathieu van der Poel is zondag de absolute topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen.

Gent-Wevelgem 2024

Afgelopen week stond hij in tegenstelling tot concurrenten niet aan de start in Dwars door Vlaanderen. Het werd een vreselijke editie van de semiklassieker, omdat onder anderen Wout van Aert en Jasper Stuyven door een harde crash verstek moeten laten gaan in de Ronde en Roubaix. Van der Poel vertelt erover op de website van zijn ploeg.

Koersen tegen toppers

"Dwars door Vlaanderen stond nooit op het programma, omdat de dubbel in het weekend al zwaar genoeg was. We zullen nooit weten of ik er ook bij had gelegen, maar dat had zomaar gekund natuurlijk.

"Het is jammer voor de Ronde, maar nog meer voor Wout en Jasper. Je leeft maanden toe naar die twee belangrijkste races en een paar dagen ervoor, word je buitenspel gezet. Dat wens je niemand toe."

Van der Poel had uiteraard liever gekoerst tegen de sterkste renners van het moment. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik liever koers tegen alle andere toppers. Met open vizier. Of de afwezigheid van Wout en Jasper effect op mij heeft, kun je vooraf niet voorspellen. Misschien dat er nog meer druk zal zijn, wat het zeker niet makkelijker maakt."

Sterke blokken

Toch ziet hij in Lidl-Trek en Team Visma | Lease a Bike ook zonder Stuyven en Van Aert twee ijzersterke blokken. "Voor mij blijft de focus hetzelfde. Ik ga mijn eigen ding doen. Winnen is nooit makkelijk en dat zal zondag niet anders zijn. Hoe ik het aanpak? Dat hangt af van hoe de race zich evolueert."

Hoe zag de voorbije week eruit voor Van der Poel? "Maandag en dinsdag heb ik gerust. Woensdag stond een stevige training op het menu. Donderdag en vrijdag combineer ik rusten met wat spanning op de benen krijgen. De dag voor de koers zal het bij een koffieritje blijven om zondag zo fris mogelijk te zijn."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024