Een must-read voor wielerliefhebbers: het beschermen van jouw digitale fietspad

Op de fiets is je veiligheid belangrijk. Je draagt altijd een helm. Maar ook ernaast moet je goed opletten als fietser in deze digitale wereld!

Als groot wielerliefhebber geniet je maar al te graag van de vrijheid en het avontuur. Met je fiets trek je er op uit, om zo nieuwe fietspaden te verkennen en uitdagende routes te trotseren. Je doet er maar al te graag alles aan om jezelf op de weg te beschermen.

Maar het is ook van cruciaal belang om jezelf te beschermen op het digitale fietspad. Met de toenemende digitalisering van de fietswereld brengen fietsers tal van risico's met zich mee. Je kunt daarbij denken aan online privacy bedreigingen tot cyberaanvallen. Hoe je daar het beste mee om kunt gaan, lees je hier. 

Maak altijd gebruik van een veilig en goed werkend WiFi-netwerk 

Ben je een of meerdere keren per week onderweg met je fiets? En heb je behoefte aan internettoegang, bijvoorbeeld om een route op te zoeken of om een drankje te bestellen op een terras? Vermijd in dat geval altijd het gebruik van onbeveiligde openbare Wi-Fi-netwerken.

Waarom je dat het beste kunt doen? Deze netwerken zijn vaak een broeinest voor cyberaanvallen. En dat wil je immers het liefste voorkomen. Wil je toch graag verbinding maken met een openbaar netwerk? Maak in dat geval een keer gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Op deze manier kun je je internetverkeer versleutelen en je gegevens beschermen. Klik hier en kom er net even wat meer over te weten.  

Zorg ervoor dat je je fiets- en gebruikersgegevens privé houdt 

Maak je regelmatig gebruik van fiets-apps wanneer je zelf in het zadel zit? Of moet je je registreren op fietsgerelateerde websites? Zorg er dan altijd voor dat je niet meer informatie deelt dan nodig is. Vermijd daarnaast ook het delen van gevoelige persoonlijke gegevens. Denk daarbij aan je thuisadres of financiële informatie. De laatste stap die je kunt zetten? Controleer ook altijd de privacy-instellingen van de platforms die je gebruikt. Want pak je dat een keer goed aan? Dan kun je voorkomen dat je gegevens worden gedeeld met derden zonder jouw toestemming. 

Zijn de apparaten die je gebruikt helemaal up-to-date? 

Zorg er daarnaast ook altijd voor dat alle apparaten die je gebruikt voor het bijhouden van je fietstochten up-to-date zijn. Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo lastig te zijn. Dit kun je eenvoudig en snel doen met de nieuwste software- en beveiligingsupdates. Deze updates bevatten vaak patches voor bekende beveiligingslekken. En hierdoor is je apparaat minder kwetsbaar voor cyberaanvallen. Wel zo handig om te weten, toch?  

Let er altijd op dat je regelmatig een back-up maakt van belangrijke gegevens  

Het laatste punt van aandacht? Zorg ervoor dat je van belangrijke fietsgegevens regelmatig een back-up maakt. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn: 

  • Routes 
  • Trainingen  
  • Persoonlijke records.  

Dit kan helpen om te voorkomen dat je belangrijke gegevens verliest als gevolg van een storing aan het apparaat of een cyberaanval. Gebruik ook altijd sterke en unieke wachtwoorden voor al je fietsgerelateerde accounts. En, indien nodig, schakel ook meteen een tweestapsverificatie in. Met slechts een paar kleine aanpassingen kun je dus al enorm veel verschil maken. Waar ga jij op korte termijn al een keer mee aan de slag? 

Achtergrond
  • Beeld: Unsplash