Adrie van der Poel over Mathieu: 'Top 5 rijden in Luik is hetzelfde als in Roubaix winnen'

Uiteraard zag Adrie van der Poel gisteren zijn zoon andermaal een monument in de wacht slepen, maar die ene in Luik...

Paris - Roubaix elite men 2024

Mathieu van der Poel imponeerde tot dusver in de monumenten. Zonder rittenkoersen in de benen hielp hij Jasper Philipsen aan de zege in Milaan-Sanremo, en won hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Die laatste twee wedstrijden won hij allebei na een indrukwekkende solo. In Vlaanderen reed hij iets meer dan 40 kilometer solo; in de helleklassieker waren dat er zelfs 60. Op de strook van Orchies versnelde hij en kon niemand volgen.

Deze krachttoeren maken nieuwsgierig over wat Van der Poel in zijn twee resterende voorjaarskoersen nog kan. In de Amstel weten we dat: die kan hij winnen, bewees hij in 2019 in die legendarische raid aan het einde, waarin hij uit verloren positie terugkwam.

Ook in Luik reed hij al eens top 10, maar dat was in de corona-editie die in de zomer werd verreden. In april stond hij er nog nooit aan de start.

Vooral de pers

Wat papa Adrie van der Poel moeten de verwachtingen rond zijn zoon in Luik-Bastenaken-Luik dan ook niet al te hoog liggen.

"Die verwachtingen liggen meer bij de pers, denk ik. Je zit daar met een heel ander deelnemersveld. Er zijn maar heel weinig renners die dit voorjaar hebben gereden en daarna nog de Amstel en Luik gaan doen", zegt hij tegen Wielerflits.

Luik ander verhaal

Zelf tempert Van der Poel senior de verwachtingen dus. Hij zou het al een overwinning vinden als zijn zoon met de besten mee kan doen in de twee wedstrijden die nog volgen.

"Het is te zien hoe hij hiervan herstelt. Ik denk dat de Amstel in principe wel moet lukken – niet om te winnen, maar om een hoofdrol te spelen. Luik wordt een heel ander verhaal. Top 5 rijden in Luik is hetzelfde als in Roubaix winnen. Maar ja, hij moet profiteren van de goede conditie en misschien wel de euforie. Want er gaat nu horde andere renners klaarstaan die ook supergemotiveerd gaan zijn."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2024