📸 Strava-art op ijs: Finse wielertoerist tekent perfecte beer op bevroren zee

De Fin slaagde erin een perfecte beer te tekenen omdat je op zee geen wegennet hebt en dus vrij kan bewegen.

Strava is niet alleen een app waarmee wielrenners kunnen opscheppen over hun prestaties op de fiets. Het brengt ook het artistieke in de wielrenner naar boven. Een GPS registreert namelijk de route die je gefietst (of gelopen, gezwommen, gesnowboard...) hebt en die route zie je dan op een kaartje op Strava verschijnen.

Wie een beetje artistiek is aangelegd en vooral veel tijd heeft, kan op die manier hele mooie tekeningen maken. Zo hebben vier Franse vrienden vorig jaar een dinosaurus van maar liefst 1024 kilometer bij elkaar gefietst!

De grote uitdaging is echter niet het aantal kilometers die je moet afleggen, maar het kunnen maken van een herkenbare tekening. Je vrijheid wordt immers serieus ingeperkt door het wegennet (je kan bijvoorbeeld niet zomaar dwars door iemand zijn tuin rijden). Strava-art ziet er daarom indrukwekkend, maar nooit helemaal perfect uit.

Een fin is er echter in geslaagd om wél een perfecte tekening te maken. Pekka Tahkola maakte zijn kunstwerk namelijk op een bevroren gedeelte van de Baltische zee. hij tekende met zijn gravelfiets een beer met een lengte van 10.6 kilometer.

Tahkola deed één uur en 12 minuten over het huzarenstukje en moest een temperatuur van -6°C trotseren. Die beer is trouwens het logo van Otso, het fietsmerk waar hij mee reed. U kan het kunstwerk hieronder bekijken.

"Vandaag een beetje GPS-kunst op de bevroren zee", schreef de Fin op Strava. "Het plannen van GPS-kunst op zee lijkt misschien eenvoudig, maar rijden is dat niet. Je hebt de hele tijd 360° vrijheid, dus je kan heel gemakkelijk van je lijn afwijken en je hebt geen herkenningspunten. Dat gezegd zijnde, is het natuurlijk ontzettend leuk."

Pelotonpraat
  • Foto: Strava/Pekka Tahkola