Zonneveld zoekt naar reden van Van der Poel-aversie bij sommige fans: 'Het duel met Van Aert is uit balans, dat voedt de frustratie'

Mathieu van der Poel domineert het klassieke voorjaar, maar niet iedereen is daar even blij mee.

Amstel Gold Race 2024

Dat was te zien aan de reacties van 'fans' in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Van der Poel kreeg bier over zich heen gegooid en er was zelfs de vrouw die een petje in zijn wiel wilde gooien. De aversie tegen de wereldkampioen lijkt groter dan ooit. Thijs Zonneveld werd ernaar gevraagd door Het Nieuwsblad.

"Dat zag je voordien nooit. In België werd hij van oudsher gewaardeerd, misschien wel omdat hij een halve Belg is: hij woont in België, is er naar school gegaan en nam ook deel aan Belgische programma’s, zoals de Container cup. Die negatieve sfeer rond zijn figuur is pas vorig jaar ontstaan."

Wout van Aert

Zonneveld komt toch weer op de eeuwige strijd met Wout van Aert. "Sinds zijn ­wereldtitel veldrijden in Hoogerheide in 2023 overheerst hij zijn eeuwige schaduw, Wout van Aert. Ik vergelijk hen met twee boksers, die de ene na de andere uppercut uitdelen. Geen van de twee ging de voorbije jaren knock-out."

Maar de laatste twee seizoenen rijgt Van der Poel de grote overwinningen aaneen. "Vanaf het moment dat ze prof zijn geworden, haalde de ene af en toe de bovenhand over de andere. Nooit was eentje de structureel onderliggende partij. Vandaag is dat anders: het duel is uit balans, dat voedt de frustratie."

Er is het sentiment, maar tegelijkertijd ook het alcoholgebruik van fans tijdens de koersen. In Carrefour de l'Arbre werd in 2010 een alcoholverbod ingevoerd, maar daar is weinig meer van ons, zegt Zonneveld. "Het was daar toen één grote kermis. Toeschouwers stonden er al om 9 uur ’s ochtends ladderzat langs de kant van de weg. Toen zijn er allerlei strikte regels ingevoerd, maar nu zie je mensen weer met kruiwagens met bier rondsjouwen."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024