Uijtdebroeks helemaal op z'n plek bij Visma | Lease a Bike: 'Hier zit ik in ploeg met 27 andere Cians'

Cian Uijtdebroeks pakte het wit en is de Giro dus uitstekend begonnen. Hij kende een lastige winter, maar is nu helemaal op z'n plek bij Visma | Lease a Bike.

Volta Ciclista a Catalunya 2024-2

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen 2024, hierrrrr te bestellen! – staat onder andere een stuk waarin we alle nieuwe aanwinsten van Visma | Lease a Bike aan je voorstellen. Hieronder lees je het stuk dat we maakten over Cian Uijtdebroeks, momenteel de klassementstroef in de Giro. 

Spelletjes

"Ik heb mijn contract bij BORA-hansgrohe opgezegd op 1 december. Net voor de teampresentatie eind december was het rond. Dat BORA-hansgrohe in eerste instantie naar buiten bracht dat ik nog een contract had, was overweldigend. Ik had de storm die losbarstte niet ingecalculeerd. Alleen worden er vaker spelletjes gespeeld, hè. Ik heb zelf geprobeerd om niet alles te lezen.

"De laatste maanden bij BORA-hansgrohe waren niet zo leuk. Er zijn veel dingen gebeurd, maar ik ga er niet tot in detail op in. Dat is het beste voor iedereen. We hadden een geldige reden om mijn contract op te zeggen. Er is inderdaad geschreven over pesterijen, maar het verstandigste voor mezelf is om me te focussen op de toekomst."

Veeleisend

"Ik wil niet slecht spreken over BORA-hansgrohe, maar ik denk dat ik beter bij Team Visma | Lease a Bike pas. Ik ben een veeleisend persoon, maar vooral naar mezelf. Ik wil het uiterste eruit halen. Als renner kun je makkelijk zeggen: ‘Ik doe het half en de ploeg betaalt me toch wel aan het eind van de maand.’ Mij maakt het niet uit wat ze me betalen, want ik wil me vooral ontwikkelen. Dat is mijn mentaliteit.

"Om er alles uit te halen moet je je voeding afwegen, rusten en trainingen top uitvoeren. Er zijn atleten die dat niet leuk vinden, maar ik zie het niet als veeleisend. Ik ben verder iemand die veel feedback geeft aan mijn trainer. Ik leg uit hoe ik me op een bepaald traject voelde, of hoe ik me voelde tijdens een blokje. Ik vraag me telkens af hoe ik beter kan. Die filosofie is hier ook. Ik vind hier 27 andere Cians naast me.”

Muren

“Bij BORA-hansgrohe liep ik soms tegen muren aan, maar dat heb je overal. Als junior heb ik ook met Richard Plugge gesproken, maar ik vond het aantrekkelijk dat BORA-hansgrohe een juniorenploeg had. Dat maakte de stap naar de profs minder groot in mijn ogen.

"En ik had een goede relatie met mijn coach Dan Lorang. Ik wil de ploeg ook niet afbreken, maar het was makkelijker geweest als ik meteen voor deze ploeg had gekozen, ja.

"Ik heb gesproken met andere ploegen, maar Team Visma | Lease a Bike was voor mijzelf de enige optie. In 2024 wordt de Giro d’Italia het doel. Als ploeg willen we zoveel mogelijk ritten winnen in Italië en zelf wil ik zo hoog mogelijk eindigen. Of dat dan negende of vierde is, maakt in deze fase nog niet uit."

Magazine
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2024