Giro | Twee keer over berg waar 22.000 soldaten sneuvelden! Alles wat je moet weten over etappe 20: Alpano-Bassano del Grappa

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 20 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

In de vertrekplaats van vandaag Alpago stond in 2016 Steven Kruijswijk aan de start van een etappe die rozengeur en veel meer roze zou brengen. In de rit naar Corvara reed hij belager Nibali tweemaal uit het wiel en veroverde de roze leiderstrui.

Vandaag zijn er na 30 kilometer wedstrijd de korte, venijnige Muro di Ca’ del Poggio, en later de Monte Grappa. Dat was ook het begin van de voorlaatste dag van Dumoulins Giro. Vandaag is de Grappa de beslissende klim en slikken de renners liefst twee glaasjes van het destillaat.

Ex-renner en de laatste Italiaanse wereldkampioen (2008) Alessandro Ballan woont er twintig kilometer vandaan. “Ik heb de klim talloze keren gedaan. De eerste negen kilometer zijn gelijkmatig tegen negen procent hellingsgraad, daarna zijn er twee lastiger trappen naar de top wel met twee korte gemakkelijke tussenstukjes."

"De besten zullen ruim vijftig minuten klimmen. De tweede keer kan zeker tellen. Daarna is de afdaling niet erg technisch met wat haarspelden en lange rechte stukken, gevolgd door de finish in Bassano del Grappa. Ik neem aan dat het asfalt voor de Giro wordt opgeknapt."

Historie en omgeving

De renners rijden vandaag in de bestuursregio Veneto. Na de start vanuit Alpago passeren ze na 15 kilometer Vittorio Veneto. Bij het ontstaan van de fusiegemeente koos men de naam Vittorio plus regionaam als eer aan de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele. Voor het Nederlandse wielrennen heeft de plaats een vervelende herinnering.

Als startplaats van de 48 km lange slottijdrit van de Giro 1987 moest specialist Erik Breukink het klassementsverschil van dik twee minuten met de Amerikaan Andy Hampsten goedmaken. Op het vrijwel vlakke parcours als strijdterrein maakte de Nederlander onverwachts slechts 23 seconden goed en verloor de slag en de Giro tegen de Amerikaan.

Over slagvelden gesproken. Die zijn er in dramatische en letterlijke zin geweest op de klim van vandaag. Meer dan 22 duizend soldaten liggen op de Monte Grappa begraven, allen kwamen om in de gevechten van de Eerste Wereldoorlog tussen de legers van Italië en Oostenrijk-Hongarije. Een imposant monument en de vele graven in de muren die zijn opgesteld in halve cirkels op de top van de Monte Grappa brengen eer aan de gesneuvelden.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

Profiel van de Monte Grappa

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.