Deel 2 | Ex-ploegmaat Jan Polanc over Pogacar: 'Hij raakte zijn paspoort kwijt in Australië, maar bleef kalm en ging alles zelf uitzoeken'

Tadej Pogacar gaat met overmacht de Giro d'Italia winnen, waarmee hij zijn status als een van de grootste renners aller tijden extra in de verf zet.

Pogacar

In vier delen staan we stil bij de overwinning van Tadej Pogacar in de Giro. In deel 1 spreken we met de ontdekker van Pogacar, die uit de doeken doet dat kleine Tadej nog helemaal niet zo'n bijzondere renner was. Dit is deel 2.

In 2021 sprak Wieler Revue met Jan Polanc, die toen nog voor UAE Team Emirates reed maar inmiddels is gestopt. Toen Pogačar junior was, nam de vader van Jan Polanc hem onder zijn hoede. Rond die tijd ontmoette Polanc zijn latere kopman voor het eerst.

"Ik was al prof bij Lampre”, herinnert de tweevoudig-ritwinnaar in de Giro d’Italia zich. "Toen hij junior was, kon ik Tadej bergop nog verslaan, haha. Maar ik moest al diep gaan om hem te lossen en soms lukte dat ook niet. Dat hij vervolgens bij UAE Team Emirates tekende, kwam niet per se door mij. We kenden Andrej Hauptman (tegenwoordig ploegleider UAE Team Emirates, red.) al en Andrej heeft vroeger zelf bij de ploeg gereden. Maar al met al was het vooral Tadej zijn eigen keuze."

De eerste koers die Pogačar rijdt als prof is de Tour Down Under. Met een dertiende plaats presteert hij naar behoren, maar Polanc raakt door iets heel anders onder de indruk van zijn collega. "Hij raakte zijn paspoort kwijt in Australië. Sommige mensen zouden angstig worden, maar Tadej bleef kalm."

"Hij ging alles zelf uitzoeken en regelen. Hij was nog jong en voor het eerst zo ver van huis, maar hij bleef relaxed en verbleef gewoon twee dagen langer in Australië. Ook buiten het fietsen is hij een relaxte jongen. Een prettig persoon om een kamer mee te delen. Nog een voordeel: hij snurkt nooit ’s nachts, haha."

Winnaarsmentaliteit

Polanc vertelt de anekdotes over Pogačar al lachend, maar even later voegt hij eraan toe dat zijn relaxte karakter een grote kracht is van Pogačar. "Tadej weet wat hij wil en kwam de WorldTour binnen met een winnaarsmentaliteit. Hij wilde meteen winnen en was niet bang om de strijd aan te gaan met ervaren renners. Hij pakt dingen snel op en past ze ook toe."

"Hij heeft de fysieke kwaliteiten, maar is ook onwijs sterk in zijn hoofd. Ik heb dit jaar meerdere koersen met hem gereden en heb nog geen enkele keer gemerkt dat hij extra druk voelt."

Nieuws
  • Cor Vos