Flinke domper: Peter Sagan mag zijn olympische MTB-droom opbergen

Zoek straks in Élancourt niet naar Peter Sagan (en ook niet naar Mathieu van der Poel). 

Sagan

Peter Sagan zette vorig seizoen een punt achter zijn wielercarrière op de weg, maar helemaal stoppen met fietsen is hij niet van plan. Het Slowaakse wielericoon wil terug mountainbiken, de discipline waarin hij bij de junioren al eens wereldkampioen werd.

Het grote doel was om komende zomer te schitteren op de Olympische Spelen in Parijs. Om te kunnen deelnemen moest hij wel nog een ticket bemachtigen, want zijn land Slowakije stond te laag op de wereldranglijst om mountainbikers naar Parijs te mogen sturen.

En dus moest Sagan dringend aan de bak om UCI-punten te verzamelen. Dat liep niet helemaal volgens plan. Hij kampte met hartritmestoornissen, waardoor hij twee keer onder het mes moest en twee keer een de mountainbike een tijde aan de kant moest zetten.

Zijn uitslagen waren ook niet al te best. Sagan reed maar zes kleine wedstrijden en haalde de helft van de keren de finish niet. Het was de bedoeling om alle wereldbekermanches te rijden, maar Sagan verscheen er nooit aan de start.

Geen startrecht

U kan het gevolg al raden. Slowakije is niet genoeg geklommen in de ranglijst om een ticket voor Parijs te bemachtigen en dus mag Sagan zijn olympische droom opbergen. Een echte verrassing is dat niet, want hij vreesde zelf al dat een olympische deelname heel moeilijk zou worden.

De eerste 19 landen op de ranglijst hebben automatisch startrecht. Zwitserland, Frankrijk, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Duitsland, België en Groot-Brittanië mogen elk twee deelnemers afvaardigen. Brazilië, Denemarken, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Noorwegen, Chili, Polen, Roemenië en Tsjechië hebben 1 ticket.

Eén Nederlander

De Nederlandse mannen hebben zich niet via de reguliere weg kunnen kwalificeren, maar wisten via een achterpoortje toch één ticket te bemachtigen. Op het WK van vorig jaar in Glasgow vielen namelijk zowel bij de elite als bij de beloften twee tickets te rapen, voor de eerste twee landen in de uitslag die zich niet via de reguliere weg hebben kunnen kwalificeren.

Tom Schellekens finishte als vijfde op het WK voor beloften en bezorgde Nederland zo één ticket. Het was aanvankelijk de bedoeling om dat ticket aan Mathieu van der Poel te geven, maar hij heeft intussen beslist om niet deel te nemen aan de mountainbikerace en zich te focussen op de wegrit.

Nieuws
  • Cor Vos