Tom Dumoulin vertelt in boek over vertrek bij Team Sunweb: 'Alles werd een discussie, tot aan het eten van een kiwi toe'

Tom Dumoulin verruilde in 2020 Team Sunweb voor Team Visma | Lease a Bike. 

Dumoulin

Echt naar buiten getreden over de redenen voor het vertrek zijn Dumoulin en Team Sunweb, dat een royale vergoeding ontving van het huidige Team Visma | Lease a Bike, nooit, maar duidelijk was wel dat de manier van werken niet meer paste bij de renner die Dumoulin na zijn Giro-winst in 2017 was geworden.

In zijn boek Op Gevoel vertelt de Limburger dat hij het moeilijk vond dat hij zijn autonomie kwijt was geraakt na het seizoen waarin hij de Giro won. Iedereen dacht mee (en bepaalde) in zijn proces om de beste renner mogelijk te worden. Kenmerkend is een hoogtestage in Sierra Nevada in april 2018. In een klein en donker appartementje met een gebrekkig keukentje.

Dat jaar had Team Sunweb bepaald de gepersonaliseerde maaltijden ook in de voorbereiding te gaan gebruiken. "Ik trok dat daar niet", aldus Dumoulin in zijn boek. "Het ging niet in dat kleine appartementje en het was constant een geworstel met die maaltijden. Het kostte me zoveel energie en ik wist heus wel wat ik zo’n beetje moest eten"

Dat had hij immers bewezen in het jaar dat hij de Giro d'Italia won. "Het was de jaren ervoor ook goed gegaan, maar dit gaf zoveel stress, elke dag met die diëtiste aan de lijn. En de verzorger had van haar de instructie gekregen alleen maar boodschappen te doen die zij had goedgekeurd."

Kiwi

Het ging zo ver dat Dumoulin zelfs zijn fruit niet mocht bepalen. "We moesten op een bepaalde dag een appel eten. Ik dacht: maar what de fuck, bepalen ze nu tot aan het fruit toe wat ik mag eten? Ik mag toch zelf wel weten of ik zin heb in een appel of een kiwi? Ik vroeg aan die verzorger of hij ook kiwi’s wilde meenemen. Nee, dat moest ik overleggen. Wat een k*twereld is dit, dacht ik."

"Smeken of ik een kiwi mag? Ik had het idee dat alles een discussie werd, tot aan die kiwi aan toe. Dit was wat ik niet wilde in het leven. Drie weken opgesloten in de sneeuw en iemand die ver weg was bepaalde wat ik zou mogen eten daar? Het voelde als een strafkamp. De ploeg liep vast en ik liep vast in die ploeg en daar staat die kiwi symbool voor."

Nieuws
  • Cor Vos