Dylan Groenewegen klopt Alexander Kristoff nipt in openingsetappe Ronde van Slovenië

Groenewegen tankt vertrouwen richting de Tour met (opnieuw) ritwinst op dag één van de Ronde van Slovenië.

Dylan Groenewegen wint

De openingsrit van de Ronde van Slovenië ging van Murska Sobota naar Ormoz over een traject van bijna 192 kilometer. De etappe eindigde zoals verwacht in een massasprint. Hierin was topfavoriet Dylan Groenewegen de snelste.

De eerste etappe in de Sloveense rittenkoers was vrijwel volledig vlak. Er lag slechts één eenvoudig helling op de route, genaamd Jeruzalem (ja, echt!). Het grootste gedeelte van de dag reden er vijf continentale renners voorop, maar een schijn van kans hadden zij niet.

In de finale was het daarom uitkijken naar een clash tussen sprinters. Naast Groenewegen waren namelijk ook Elia Viviani, Phil Bauhaus, Alexander Kristoff en Sam Welsford aanwezig in de wedstrijd uit de Pro Series.

Toch bleek een massasprint niet vanzelfsprekend. Met een tussensprint op zes kilometer van de aankomst als springplank waagden Jonathan Narvaez en Ben Healy een dappere poging, maar op anderhalve kilometer van de meet strandde hun aanval.

Minimaal verschil

In de laatste kilometer leek het treintje van Uno-X het sterkst, maar de ploeg van Alexander Kristoff werd overvleugeld door de mannen van Jayco AlUla. Vooral Elmar Reinders en Luka Mezgec, die in de finale nog gevallen was, brachten Groenewegen perfect in stelling.

Uiteindelijk was het toch Kristoff die als eerste aanging, maar de Noor zag de Nederlander in de laatste meters toch nog voorbij snellen. Het verschil op de meet was minimaal, maar de 30-jarige Amsterdammer mocht de handen in de lucht steken.

Net als vorig jaar wint Groenewegen de openingsrit in de Ronde van Slovenië. Het was zijn derde zege van het seizoen, waarmee hij flink wat vertrouwen heeft getankt richting de Ronde van Frankrijk. Morgen is de etappe een stukje lastiger, maar is er opnieuw een kans voor sprinters. De sprintkopman van Jayco AlUla gaat zijn leiderstrui proberen te verdedigen.

Nieuws
  • Cor Vos