Jan Bakelants: 'Ik geef Van Aert één procent kans om olympisch kampioen tijdrijden te worden'

Jan Bakelants heeft niet heel veel vertrouwen in de kansen van Wout van Aert om met olympisch goud terug te komen uit Parijs. Lees zijn analyse over hem én over Mathieu van der Poel. 

jan bakelants

Jan Bakelants en Wout van Aert zijn geen vreemden van elkaar. Ze fietsen weleens samen - Bakelants vertelde al eens in geuren en kleuren over een vrachtwagen met een betonmixer achterop die Van Aert bijna omver reed tijdens een trainingsrit door Nederland.

Één procent kans voor Van Aert

Of hij inside information heeft van Van Aert zelf, weten we echter niet. Maar we spraken Bakelants gisteren wel op een fietsevenement in België. We vroegen hem daar of de Tour, die Van Aert nu toch echt wel lijkt te gaan rijden, een goede voorbereiding is op de Olympische Spelen.

"Voor de tijdrit is het zeker geen goede voorbereiding, voor de wegrit wel. Ik geef hem één procent kans een gouden medaille te halen op de tijdrit. Ik denk dat Wout een doel maakt van de wegrit, en in de tijdrit een medaille kan halen, de bronzen. Maar olympisch goud is in die tijdrit quasi-uitgesloten", is Bakelants duidelijk.

Mathieu van der Poel

Hij laat ook nog zijn licht schijnen over Mathieu van der Poel, die geen enkele koers meer reed sinds zijn derde plek in Luik-Bastenaken-Luik. Hoe denkt Bakelants over het Nederlandse fenomeen in aanloop naar de Tour?

"Mathieu is Mathieu. Door de resultaten van het laatste jaar kan ik me voorstellen dat-ie geen druk kent, iets waar hij sowieso al geen last van lijkt te hebben. Die gaat zich van de Tour allicht niet heel veel aantrekken."

"Al zou rit één op papier iets zijn wat hij kan winnen in de sprint en dan is er nog die gravelrit natuurlijk. Daar zal hij zeker z'n zinnen op gezet hebben. Hij zal wel een paar dagen uitkiezen, maar heeft vooral Parijs in het achterhoofd."