Almeida wint ultrakorte bergrit in Ronde van Zwitserland, Uijtdebroeks moet bergop lossen

João Almeida schreef een erg korte, maar animerende bergetappe op zijn naam.

Almeida

De zomer zou voor de deur moeten staan, maar een groot deel van Europa wordt al een tijdje geteisterd door winterweer. Zo werd het dak van de Giro d'Italia, de Umbrailpas, geschrapt omdat er te veel sneeuw op de flanken lag. Ook de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland moet er half juni aan geloven.

De oorspronkelijke etappe, 151 kilometer met een passage over de 2.421 meter hoge Nufenenpass, is daarom gereduceerd tot een etappe van amper 42 kilometer. De finish lag op een klim van 5.8 kilometer aan 8.8%. Een hard uur koersen zoals bij de nieuwelingen dus!

Frank van den Broek (Team dsm–firmenich PostNL), Stefan Bissegger (EF Education-Easypost) en Anders Foldager (Jayco-AlUla) rukten zich meteen na het startschot los van het peloton. Halfweg de etappe bedroeg hun voorsprong één minuut. Enkele tegenaanvallers probeerden de oversteek te maken, zonder succes.

Aan de voet van de slotklim reed het koptrio nog steeds een minuut voor het peloton uit. Op vijf kilometer van de top ging Van den Broek solo, maar op 3.5 kilometer viel Adam Yates aan. De geletruidrager ging op en over Van Den Broek. Intussen moest Cian Uijtdebroeks afhaken.

Mattias Skjelmose, Egan Bernal en João Almeida reden in de achtervolging op Yates. Enkel Almeida slaagde er op 900 meter van de finish in om aan te sluiten bij Yates. Op de top rekende de Portugees af met de Brit. Skjelmose klopte Bernal in de strijd om de derde plek. Beelden en uitslag:

Yates blijft wel leider. In het algemene klassement verdedigt hij een voorsprong van 27 seconden op Almeida. Morgen staat een bergetappe op het programma met finish in Villars-sur-Ollon (7.9 km, 7.7%).

Nieuws
  • Eurosport