João Almeida wint slottijdrit Ronde van Zwitserland, Adam Yates eindwinnaar

De Portugees won de tweestrijd met zijn Britse ploegmakker, maar voor de eindzege was hij net niet snel genoeg

Almeida

Op de slotdag in de Ronde van Zwitserland stond een klimtijdrit op het programma. De renners kregen een traject van 15.7 kilometer tussen Aigle en Villars-sur-Ollon voorgeschoteld. De eerste vijf kilometer liepen over vlakke wagen. Daarna was het 10.2 kilometer klimmen aan 8% gemiddeld.

Het was vooral uitkijken naar de tweestrijd tussen Adam Yates en João Almeida. Beide klimmers van UAE Team Emirates finishten de voorbije drie etappes telkens op één en twee. In het algemene klassement verdedigde Yates een voorsprong van 31 seconden op zijn Portugese ploegmakker, maar Almeida kan wel een stuk harder tijdrijden.

Dat bewees Almeida door de snelste tijd neer te zetten. De 25-jarige Portugees pakte de dagzege, maar kwam wel te kort voor de eindzege. Yates, die 8 seconden trager was, is eindwinnaar.

De 23-jarige Deen Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) zette de derde snelste tijd neer en is ook derde in het eindklassement. De 22-jarige Amerikaan Matthew Riccitello is vierde en Tom Pidcock strandde in de afsluitende tijdrit op een vijfde plek.

Reactie Yates

"Het is zeker een van de mooiere overwinningen in mijn carrière”, opende Yates het flashinterview. “Met nog twee kilometer te gaan was ik er niet zeker van dat ik mijn voorsprong in het klassement kon behouden. Ik hoorde de tijdsverschillen met João en wist dat hij nog ging versnellen, ik kon dat niet meer."

"Ik ben nog steeds buiten adem, het was echt een zware tijdrit. Iets dat ik lange tijd in mijn hoofd had, was dat ik tijdens de slottijdrit van Tirreno-Adriatico in 2019 op één seconde verloor. Dat heeft veel jaren door mijn hoofd gespookt."

Nieuws
  • Cor Vos