Sepp Kuss over Vuelta-strijd met Roglic en Vingegaard: 'Het had messy kunnen worden, misschien was ik wel boos en wrokkig geweest'

Sepp Kuss won vorig jaar dikverdiend de Vuelta a España, maar dat ging niet zonder slag of stoot. 

Kuss

De concurrentie kwam vooral uit eigen ploeg met Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. Kuss pakte vroeg in de ronde de rode leiderstrui, maar werd een aantal keren aangevallen door zijn teamgenoten. Zeker de Sloveen wilde ervoor vechten, maar dat werd verboden door de ploegleiding en dus reed Kuss de leiderstrui naar Madrid.

In gesprek met Bahamontes kijkt Kuss nog eens terug op de aanval van Roglic en Vingegaard op de Angliru, waar Kuss uiteindelijk werd geholpen door nota bene Mikel Landa, die ervoor zorgde dat het verschil niet te groot werd. "Ik had vertrouwen en voelde me de hele klim goed."

"Toen Primoz en Jonas wegreden, wist ik dat ik hen vooral niet mocht proberen te volgen. Dan was de kans groot geweest dat ik me had geforceerd, was ingestort en daar de Vuelta had verloren. Door mijn eigen tempo te rijden beperkte ik de schade."

Na de rit naar de Angliru, die werd gewonnen door Roglic, bespraken ze binnen Team Visma | Lease a Bike (toen nog Jumbo-Visma, red.) het vervolg van de Vuelta en werd afgesproken dat Kuss niet meer aangevallen zou worden.

Goed uitgedraaid

"In mijn beleving bleef het allemaal redelijk rustig, zeker gezien de unieke situatie. Het was nooit eerder gebeurd: drie ploegmaten die onder elkaar streden voor de eindzege."

"Het was voor niemand gemakkelijk en als we het écht onderling met elkaar hadden uitgevochten, had het messy kunnen worden. Dat hebben we gelukkig vermeden. Het is goed uitgedraaid, zeker voor mij. Al is het natuurlijk makkelijk om dat nu te zeggen."

Hoe hij had gereageerd als Roglic en Vingegaard waren blijven aanvallen, vindt Kuss moeilijk in te schatten. "Misschien zou ik kwaad of wrokkig zijn geweest. Al had veel afgehangen van de situatie."

"Als ik tijdens een slechte dag minuten had verloren, of zij waren echt veel sterker geweest, had ik dat zonder problemen geaccepteerd. Maar op het eind bleek de leuzen van onze ploeg #winningtogether toch de bovenhand te halen."

Nieuws
  • Cor Vos