De Richie Porte-bokaal! Deze 5 renners moet je absoluut níét opnemen in je Tourpooltje

Je komt misschien in de verleiding voor je Tourpooltje, maar doe het niet! Jarenlang was Richie Porte de vaandeldrager van deze categorie renners. 

guillaume martin

1) David Gaudu

David Gaudu won dit jaar de Tour du Jura, maar daarna noteerde hij in sterker bezette wedstrijden - in de Tour du Jura was niemand minder dan Jordan Jegat de nummer twee.. - nog maar één top 10-plek. In de Dauphiné werd hij vijftiende in het eindklassement; in de Ronde van Romandië veertiende. Derhalve zeggen wij non tegen Gaudu voor je Tourpooltje

2) Enric Mas

Mas zou je alleen al niet moeten nemen omdat het een van de meest kleurloze renners van het peloton is. Maar buiten dat kende hij tot dusver ook geen geweldig seizoen. Hij reed eigenlijk altijd op de tweede rij. In de Tour zal hij best negende worden ofzo, maar op zo'n gecalculeerde manier dat het ook niet heel veel punten zal opleveren.

3) Fabio Jakobsen

We vinden het jammer om te moeten schrijven, want Fabio Jakobsen is een sympathieke vent en in potentie ook heel rap. We hopen dat hij in de Tour ontbolstert, maar op basis van dit seizoen kunnen we niks anders dan 'm in dit lijstje te zetten.

Jakobsen verloor al wel wat kilo's om weer meer wielrenner te worden in plaats van alleen sprinter - in de Giro werd hij bij iedere verkeersdrempel gelost - en in de Tour zijn de sprintersritten wat minder lastig dan in Italië. Maar ook in de sprints waarin Jakobsen wel meedeed, had hij weinig in de melk te brokkelen.

4) Guillaume Martin

We zetten de winnaar van de Tour du Jura al in dit lijstje dus dan de nummer drie van die koers - achter Jordan Jegat dus! - al helemaal. De filosoof op wielen was in de Dauphiné en Romandië ook nog eens slechter dan Gaudu (respectievelijk negentiende en veertiende). Een non non voor Martin dus!

5) Derek Gee

Huh, Derek Gee? Die deed het toch hartstikke goed in de Dauphiné, maakte vorig jaar veel indruk in de Giro en staat zelfs in jullie lijstje met dark horses, horen we je denken...

Klopt allemaal. En toch duikt hij ook hier op. Meer als waarschuwing. Het is hartstikke verleidelijk om Gee met twee ee's te nemen in plaats van bijvoorbeeld de veel duurdere G van INEOS. Maar heeft-ie niet per ongeluk te vroeg gepiekt in de Dauphiné. Ieder jaar is er zo'n renner bij... En het is z'n eerste Tour, toch ook wel weer wat anders dan de Giro.

Je kan het gokje wagen, maar we hebben je gewaarschuwd. Slaap er nog even een nachtje over (oké, en neem 'm dan wel, wie niet waagt, die niet wint!)

White horse: Mathieu van der Poel

We zouden het niet durven om Mathieu van der Poel bij de reguliere namen in dit lijstje te zetten. Maar eigenlijk geldt een beetje hetzelfde als bij Derek Gee: think twice. Neem ook niet zomaar de wereldkampioen in je Tourpooltje omdat je voor hem supportert.

Hij is duur en wat levert het je op? In de vlakke ritten zal-ie waarschijnlijk de sprints voor Jasper Philipsen aantrekken. Voor de rest is de graveletappe een kolfje naar z'n hand, maar bijvoorbeeld het openingsweekeinde? Dat zou heel goed te zwaar kunnen zijn. En wie weet vat MVDP de Tour ook wel weer als half trainingskamp op.