Gaat de groene trui opnieuw naar België? Dit zijn onze favorieten voor het puntenklassement!

Jasper Philipsen lijkt opnieuw de gedoodverfde favoriet voor de groene trui. Wij zetten zijn concurrenten op een rij. 

Philipsen groene trui

Hoewel de groene trui al lang niet meer écht groen is, blijft het de absolute hoofdprijs voor sprinters in de Tour. Ook dit jaar hebben meerdere rappe mannen hun zinnen erop gezet. Jasper Philipsen is titelverdediger en topfavoriet. Wout Van Aert en debutant Arnaud De Lie zijn eveneens van de partij, waarmee de kans groot is dat het groen voor het derde jaar op rij naar België gaat.

Philipsen vs. Pedersen

Jasper Philipsen lijkt zijn titel als beste sprinter ter wereld kwijt te zijn geraakt aan Tim Merlier, maar hij is niet aanwezig in de Tour de France. Dat maakt dat Philipsen wel de nummer één sprinter in de Frankrijk is. Met wereldkampioen Mathieu van der Poel aan zijn zijde maakt de winnaar van Milaan - Sanremo opnieuw aanspraak op meerdere ritzeges en het groen.

De belangrijkste concurrent voor de Belg lijkt Mads Pedersen te gaan worden. De sterke Deen van Lidl - Trek klopte Philipsen vorig jaar al eens op een lastige spurtaankomst in Limoges, maar kwam in de vlakke sprints tekort.

Dit jaar lijkt Pedersen weer wat sterker dan andere jaren, zeker in de massasprints. Dankzij zijn machtsprint en kwaliteiten als klassiekercoureur kan hij Philipsen een aantal keer de baas zijn in de lastigere etappes. Is dat genoeg voor Pedersen om het puntenklassement te winnen? Misschien wel!

Onze favorieten voor de groene trui!

In 2022 won Wout Van Aert de groene trui met overmacht door toe te slaan op plekken waar de meeste sprinters allang gezien waren. Door de lange revalidatie na zijn val in Dwars door Vlaanderen zal Van Aert dit jaar vermoedelijk niet voor het puntenklassement gaan, al mag je een wereldtopper als hem nooit afschrijven.

Arnaud De Lie is op zijn beurt dan weer een veel grotere kandidaat om het groen te bemachtigen. Hoewel zijn ploeg de verwachtingen rond de 22-jarige Tourdebutant probeert te temperen, lijkt de Freire-achtige sprinter met zeker een toekomstig winnaar van het puntenklassement. Lukt het hem dit jaar al, of is dat nog te vroeg?

Overige sprinters

Naast de genoemde wereldtoppers hierboven, is het qua puntenklassement vooral uitkijken naar de andere rappe mannen op de deelnemerslijst. In eerste instantie denken we aan de man in vorm Dylan Groenewegen. De nieuwe Nederlands kampioen lijkt na Philipsen de snelste man aanwezig in de Tour en is dus automatisch kanshebber voor de groene trui.

Naast Groenewegen lijken landgenoot Fabio Jakobsen, de Duitser Phil Bauhaus en de Fransman Bryan Coquard ook kanshebbers voor de groene trui, al hangen er veel vraagtekens rond de vorm van de Nederlandse sprinter. Mark Cavendish is dan misschien een meer geschikte kandidaat. De 39-jarige Brit won in 2021 voor het laatst het puntenklassement en jaagt dit jaar op het etappezege-record van 35 ritoverwinningen. De groene trui kan zomaar een bijvangst zijn voor Sir Mark.

Darkhorse

Als darkhorse kunnen we natuurlijk een van de vele aanwezige B-sprinters noteren, maar dat doen we niet. In plaats daarvan is Tadej Pogacar onze darkhorse voor de groene trui. In bergetappes zijn natuurlijk een stuk minder punten te verdienen en hij zal zich 'never nooit niet' mengen in tussensprints, maar kijk niet gek op wanneer de Sloveense veelvraat na het openingsweekend al in het groen rijdt. Wie weet wakkert het zijn gretigheid verder aan en maakt hij er stiekem tóch een doel van!