José De Cauwer zag Van Aert naast ritzege en geel grijpen: 'Ploegmakkers hadden een trap meer kunnen geven'

De Belgische wielercommentator zag het scenario van vorig jaar in de etappe naar San Sébastián zich herhalen in Rimini.

Van Aert

Wout van Aert heeft in de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk vriend, vijand én zichzelf een beetje verrast door de sprint om de derde plek te winnen. Dat is best wel een straffe prestatie, want Van Aert kwam drie maanden geleden zwaar ten val en staat naar eigen zeggen met zijn 'slechtste vorm ooit' aan de start.

Dat Van Aert dolgelukkig was met die derde plek, bleek in een interview met de Belgische pers na de finish. "Dit had ik nooit verwacht", klonk het, terwijl hij vocht tegen de tranen. "Dat ik hier heb kunnen tonen dat ik het nog steeds kan, doet zó veel deugd. Want ik heb een hele zware periode gekend."

'Gemiste kans'

Volgens José De Cauwer had Van Aert nog beter kunnen doen, door de rit te winnen en de gele trui te veroveren. Mits een extra inspanning van zijn ploeg Visma - Lease a Bike.

"Ergens voelt het als een gemiste kans want je wint de sprint achter twee mannen die er niet hadden hoeven voor te blijven onder normale omstandigheden", zegt de wielercommentator aan Sporza.

De Cauwer moest terugdenken aan de tweede Tourrit van vorig jaar, toen Van Aert een ritzege door de neus zag geboord worden omdat Jonas Vingegaard het vertikte om een kopbeurt voor zijn rekening te nemen. "Had die of die een trap meer moeten geven?"

Een extra kopbeurt van de tweevoudige Tourwinnaar had volgens De Cauwer wel gemogen. "Of een extra push 3 kilometer voor de top van de laatste klim, met een Jorgenson die iets vroeger begint. Maar dat weet je niet. En op dat moment denk je dat die mannen niet voorop blijven. Zij verrassen iedereen met hun sterkte."

Ploeg in orde

Verder zag De Cauwer Visma - Lease a Bike uitstekend voor de dag komen. "Met een attente Vingegaard die vooraan mee rijdt, terwijl ze zo lang de boot afgehouden hebben of hij mee zou doen. Ik zeg niet dat Vingegaard en Van Aert 100% zijn, maar ze zijn zeker in orde."