🎥 Dylan Groenewegen sprint met Batman-bril naar ritzege in Tour na waaierspektakel

Het werd zoals verwacht sprinten in Dijon, maar onderweg gebeurde er meer dan genoeg. De oorzaak: wind! Uiteindelijk wint er een Nederlander met een bijzondere bril. 

dylan groenewegen met batmanbril

Na de historische dag in de Tour van gisteren waarop Mark Cavendish het etapperecord niet meer samen met Eddy Merckx in handen heeft en zijn 35ste ritzege boekte, was het andermaal een dag voor de sprinters. De rit naar mosterdstad Dijon kende echter zeker niet zo'n slaapverwekkende aanloop als de rit van gisteren.

Waaiers

De reden daarvoor was de wind. Op weg naar Dijon ging het op de kant. Op initiatief van Visma | Lease a Bike ging het met nog zo'n tachtig kilometer te gaan op de kant. De ritwinnaar van gisteren raakte verzeild in een groep helemaal achteraan. De grote favorieten zaten allemaal in het eerste peloton, maar geletruidrager Tadej Pogacar zat wel helemaal geïsoleerd: Juan Ayuso, Joao Almeida, Adam Yates... ze zaten allemaal in de tweede groep.

Tien kilometer later kwam alles wel weer bij elkaar, maar het bleef hectisch in het peloton, want het gevaar voor waaiers was nog niet geweken. Met zo'n 45 kilometer te gaan schudde Red Bull-BORA-hansgrohe aan de boom, ditmaal zonder gevolgen.

Sprinten

En dus konden alle sprinters zich weer langzaam op gaan maken voor een nieuwe ronde. De ploegen van Groenewegen, Philipsen, Jakobsen en de andere grote namen meldden zich vooraan. Marijn van den Berg kon een sprint vergeten, want hij was betrokken bij een val zonder veel erg op zo'n 7 kilometer van de streep.

Zonder Van den Berg namen de mannen van Uno-X het heft in handen met nog 2 kilometer te gaan. Mathieu van der Poel nam over, maar hij zag dat zijn sprinter Jasper Philipsen werd overvleugeld door Dylan Groenewegen aan de andere kant van de weg. De Batmanbril - die nu wel mag - pakt 'm!

Beelden

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Morgen kunnen de sprinters 'genieten' van een halve rustdag, want de eerste tijdrit staat op het programma en daarin kunnen niet-klassementsrenners het relatief rustig aan doen.

Met name Remco Evenepoel zal gebrand zijn om in zijn specialiteit uit te blinken. De 25 kilometer lange rit tegen de klok heeft in het midden een kort klimmetje.