De 25,3 kilometer lange rit tegen klok van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin werd bestempeld als vlakke tijdrit. Het klimmetje halverwege het parkoers tussen de oudste wijngaarden van Frankrijk maakte het echter toch een lastige onderneming voor veel hardrijders. Remco Evenepoel was vooraf de grote favoriet, zei ook Tadej Pogacar.
De eerste renner die...
Vanaf 13:05 uur begonnen we aan het afwerken van het lijstje 'de eerste renner die...' Zo was Mark Cavendish de eerste renner die van het startblok rolde. Daarna was het vooral uitkijken naar de eerste renner die de Tourtijdrit met een gemiddelde van boven de 50 km/h af legde.
Specialisten als Nils Politt en Luke Durbridge kregen dit niet voor elkaar, waarna Stefan Bissegger (EF Education) dit als eerste lukte. De Zwitser zette een tijd van 30'06" op de klok.
Een richttijd voor de favorieten bleek dit niet. De winnaar van de Bologne-rit, Kévin Vauquelin (Arkéa) schoot namelijk onder de tijd van Bissegger. De Fransman was de eerste renner die de tijdrit in minder dan een half uur aflegde. Hij noteerde een tijd van 29'44.
Pech voor Küng
Na Vauquelin was het uitkijken naar de tijdrit van Stefan Küng. De Zwitser, die als een van de favorieten gold, dook bij het eerste tussenpunt 14 seconden onder de tijd van de Fransman, dus leek op weg naar een nieuwe toptijd.
Op het klimmetje halverwege het parkoers ging het echter mis. Küng reed zijn ketting eraf en verloor te veel tijd om nog aanspraak te maken op een verbetering van de beste tijd.
Op dat moment was Victor Campenaerts bezig aan een geweldige tijdrit. De 32-jarige Belg was op de tussenpunten aan het stuivertje-wisselen met de tijd van Vauquelin, wat zorgde voor een spannende finish van Campenaerts. De renner van Lotto Dstny dook met minder dan één tel (0"76) onder de beste tijd en mocht voor lange tijd in de hotseat plaatsnemen.
Van Aert niet goed
Na de finish van Campenaerts was het de beurt aan Wout van Aert om een nieuwe toptijd neer te zetten. De Vlaming van Visma | LAB bleek helaas niet goed genoeg op dit moment en moest op de finish 0'59" toegeven op Vocsnor. "Ik had gehoopt op betere benen", reageerde hij achteraf.
Ook tijdrijders Nelson Olvieira (Movistar), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Geraint Thomas (INEOS), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) en Derek Gee (Israel - Premier Tech) beten zich stuk op de tijd van Campenaerts. Ben Healy was de eerste die onderweg sneller was dan de Belg, maar de Ier van EF Education moest aan de finish toch zeven seconden toegeven op Vocsnor.
Ook de schaduwkopmannen van Visma | LAB en Red Bull BORA konden de tijd van Campenaerts niet bedreigen. Zowel Matteo Jorgenson als Aleksandr Vlasov waren goed onderweg, maar moesten hun meerdere erkennen in de Belg. De Rus kwam op twaalf tellen van de nummer één over de streep, terwijl Jorgenson slechts één tel toe moest geven.
Van de schaduwkopmannen van UAE Team Emirates was Joao Almeida de betere tegenover Juan Ayuso. De Portugees klokte de voorlopig vierde tijd aan de finish, op ruim vijf tellen van Campenaerts. De Spanjaard verloor een kleine twintig seconden op zijn ploegmaat.
Pogacar vs. Evenepoel vs. Roglic vs. Vingegaard
Al snel werd duidelijk dat 'de grote vier' ver boven de rest staan. Zeker in deze tijdrit. Bij de eerste tijd doken zij alle vier ruim onder de tijd van Campenaerts. Primoz Roglic zette daar 9'59" op de klok, waarna Jonas Vingegaard negen seconden sneller was. Remco Evenepoel dook vervolgens weer onder de tijd van de Deen met 9'39". Daarna was het wachten op geletruidrager Tadej Pogacar, die drie seconden toegaf op de tijd van de wittetruidrager.
Ook bij het tussenpunt bovenop de beklimming was Evenepoel de snelste. De kopman van Soudal Quick-Step klokte daar 18'13". Pogacar gaf 10 seconden toe, Vingegaard keek tegen een achterstand van 23 tellen aan en Roglic stond op 38 seconden.
Bij het derde en laatste tussenpunt zagen we een trendverandering. Roglic liep ietwat in op Vingegaard, terwijl Pogacar op zijn beurt inliep op de wereldkampioen tijdrijden.
Daarna was het uitkijken naar de finish, waar Roglic als eerste passeerde. De Sloveen zette met 29'26" de voorlopig snelste tijd neer. Vingegaard moest op de streep zijn meerdere erkennen en gaf drie tellen toe op zijn oud-ploeggenoot.
Voor de ritwinst ging het intussen tussen Evenepoel en Pogacar. De Belg zorgde in het slot nog even voor een schrikmoment toen hij dacht dat zijn band lek was. Dit was gelukkig niet het geval, dus kon hij verder. Vervolgens dook de nummer twee uit het algemeen klassement bij de finish met ruim een halve minuut onder de tijd van Roglic.
Pogacar, die een heel sterke tijdrit reed, gaf alles wat hij had om de tijd van Evenepoel te kloppen. De Giro-winnaar gaf echter twaalf seconden toe en werd tweede. Zo won Evenepoel zijn eerste Touretappe ooit en verstevigt hij zijn tweede plaats in het algemeen klassement.
Uitslag
Results powered by FirstCycling.com
De gele trui hangt ook na de tijdrit om de schouders van Tadej Pogacar. De Sloveen verdedigt na vandaag een voorsprong van 33 seconden op Evenepoel. Zijn Deense rivaal Jonas Vingegaard staat al op 1 minuut en 15 seconden, terwijl Roglic op 1'36" staat.
Morgen gaat de Tour verder met een etappe voor punchers, waarna er op zondag een gravelrit op het programma staat. De eerstvolgende bergetappe staat op zaterdag 13 juli op het programma, als het peloton de Pyreneeën intrekt.
- Cor Vos