'Fietsen was alles voor hem': ouders van verongelukte André Drege in tranen wanneer ze peloton toespreken

De slotetappe werd hervormd tot een herdenkingsrit naar aanleiding van de tragische gebeurtenis.

Drege

De wielerwereld is opnieuw in rouw. Zaterdag kwam André Drege om het leven na een valpartij in de koninginnenrit in de Ronde van Oostenrijk. Het onheil speelde zich af in de afdaling van de Großglockner. De Noor bezweek ter plaats aan zijn verwondingen. Hij werd amper 25.

De podiumceremonie werd logischerwijs afgelast. De familie van Drege stond erop dat de slotetappe wél verreden zou worden, maar er werd niet gekoerst. Het werd een herdenkingsrit. Met eerst een minuut stilte in startplaats Kufstein. Daar liep de emoties hoog op.

Veel tranen

De renners van Dreges ploeg Team Coop-Repsol konden hun tranen niet bedwingen. De familie van Drege was ook aanwezig. Zijn vader sprak het peloton na de finish toe. "De familie is dankbaar dat dit mogelijk was", vertelde hij in tranen, met zijn vrouw dicht tegen hem aan geklemd.

“We weten dat André het zo gewild had dit afscheid. Fietsen was alles voor hem, het was zijn grote passie. In de naam van de familie willen wij de organisatie en alle medewerkers bedanken. Wees sterk.”

Ook de andere renners waren zichtbaar aangedaan en gaven een warm applaus. Bij de start van de negende etappe in de Ronde van Frankrijk gebeurde hetzelfde.

'Niemands fout'

Jaka Primozic was de enige die de val zag gebeuren. "Als enige getuige kan ik met geen woorden omschrijven hoe aangeslagen ik ben", schrijft hij op Instagram. “Dit had nooit mogen gebeuren. Een valpartij die niemands fout was. Ik zou alles geven om iets te kunnen veranderen, zodat het nooit zou gebeurd zijn."

"Mijn gedachten zijn bij de familie en het team van Drege. Rust in vrede en dat de wielerhemel lief voor je mag zijn. Ik kan niet zeggen dat ik je gekend heb. Maar we deelden dezelfde passie. Ik zal verder doen... met jou voor altijd in mijn hart.”

Gelinkt aan Jayco AlUla

Drege reed voor het continentale Team Coop-Repsol en had er het beste seizoen uit zijn carrière opzitten. Hij schreef twee rittenkoersen op zijn naam en pakte een hoop ritzeges. Door zijn puike prestaties verscheen hij op de rader van enkele teams in de WorldTour, waaronder Jayco AlUla.

Achtergrond
  • X/tourofaustria24