Bolletjestruidrager Jonas Abrahamsen: 'Ben 20 kilo aangekomen, ik was te dun' 

Wielrenners willen vaak nog een kilootje kwijtspelen, maar Jonas Abrahamsen, nota bene de man in de bolletjetrui, heeft een heel ander verhaal. 

jonas abrahamsen

Bijna geen sport waarin de focus zo op gewicht licht als het wielrennen. Het materiaal moet allemaal zo licht mogelijk, en de renner ook. Dat was tenminste altijd de gedachte. Dat leidde (en leidt vast ook nog wel) tot ongezond gedrag. Bolletjestruidrager Jonas Abrahamsen kan erover meepraten.

20 kilo afgevallen

De 28-jarige Noor van Uno-X rijdt deze Tour ontzettend sterk. Hij is zo ongeveer elke etappe in de aanval en rijdt nog steeds in de bolletjestrui die op hij in de eerste etappe veroverde.

Toch zie je zeker geen rasklimmer als je naar de bouw van de Noord kijkt. Ooit was dat anders. In een interviewtje voor de rit van gisteren bij Velon vertelde hij dat.

"Ik was vroeger te dun. Op den duur kwam ik erachter dat het beter voor me was om iets anders te doen en kwam ik 20 kilo aan. Sinds ik daar in 2020 achter kwam gaat het eigenlijk elke dag beter."

BMI onder de 18

Abrahamsen is nu rond de 80 kilo bij een lengte van 1 meter 83, maar voor 2020 was hij onder de 60 kilo. Dat betekende dat hij een BMI had van onder de 18. BMI is niet een superbetrouwbare manier om bij dit soort zaken aan te halen, maar 18 duidt in ieder geval wel op ondergewicht.

Uiteraard zijn de kilo's die Abrahamsen nadien bijkwam niet alleen vet. Tuurlijk, met een BMI van 18 zal hij ook best wat vet bij hebben gekweekt, maar we zien nu toch vooral een gespierde Noor. Met z'n lage gewicht kon hij de vermogens die nodig zijn nooit trappen, nu is dat helemaal anders, zoals we deze Tour zien...