Tadej Pogacar over UAE: 'Het was best amateuristisch' 

Op de rustdag deed Tadej Pogacar uit de doeken dat zijn ploeg UAE Team Emirates stappen heeft gezet. Hij noemde de ploeg amateuristisch. 

tadej pogacar

Tadej Pogacar stevent af op zijn derde eindzege in de Tour. Met name in de Pyreneeën liet de Sloveen zien dat hij op dit moment een maatje te groot is voor Jonas Vingegaard en de Visma's masterplannen. Hij staat ruim drie minuten voor in het algemeen klassement bij het ingaan van de laatste week.

Amateuristisch, volgens Pogacar

Dat heeft hij te danken aan zijn enorme talent, maar er speelt ook iets anders. Zijn ploeg UAE Team Emirates heeft de laatste jaren, opgejaagd door de wetenschappelijke benadering van het huidige Visma | Lease a Bike enorme sprongen gemaakt. Ze beschikken over de beste renners, maar de omkadering is nu ook op punt. Dat was niet altijd zo.

"Ik wil niet slecht over mijn team praten, maar toen ik zes jaar geleden bij UAE Team Emirates kwam was het best amateuristisch. Het is echt bizar om te zien hoe de ploeg in zes jaar tijd veranderd is", zei de geletruidrager op de persconferentie, die ook lof had voor Vingegaards manier van rijden.

Wennen

Pogacar moest zelf, als intuïtieve en avontuurlijke renner, een omslag maken in zijn denken. "Een jaar nadat ik bij de ploeg kwam, kregen we een nieuwe voedingsdeskundige. Het kostte me een jaar of vier voor ik me er mentaal helemaal aan kon overgeven. Het vraagt best veel van je om zo nauwgezet te eten."

Maar inmiddels is Pogacar dus ook helemaal 'om'. "Onze ploeg is enorm geëvolueerd. We zijn op korte tijd erg professioneel geworden. Qua voeding, trainingsschema's en stages. Dat is ook nodig met ploegen als Team Visma | Lease a Bike en Soudal Quick-Step."

Ontbijt en banden

Als voorbeeld voor die gedaanteverwisseling geeft hij de ontbijtgewoontes van de ploeg. Vroeger was het simpel zo veel mogelijk koolhydraten naar binnen werken, nu is het meer uitgebalanceerd.

"Zes jaar geleden draaide het eten alleen maar om koolhydraten. We ontbeten elke dag pasta of rijst en misschien een omelet. Nu is het een 'normaler' ontbijt, maar alles wordt wel tot op de gram afgemeten en precies getimed wanneer je het moet eten."

Ook over het materiaal is hij tevreden. "De fietsen zijn veel sneller dan vijf jaar geleden, echt niet te geloven. Met name de banden zijn veel beter geworden, maar ook het frame, de aerodynamica, alles is gewoon beter en sneller nu."