📸 Perfecte cirkel op Strava! Ultrafietsers rijden in 24 uur 550 kilometer en een échte Ronde van België

Je hebt uitdagingen en úítdagingen. Die van Michel en zijn maten was er wel eentje, maar de cirkel is rond (op Strava)...

Michel en zijn fietsmaten in het donker

We kregen een mailtje van Michel Reuser uit Laag-Soeren, die zijn bijzondere fietsverhaal met ons deelde. Nu krijgen we dat soort mailtjes vaker en kunnen we helaas niet aan iedereen een artikel wijdden, maar voor Michel en zijn maten maken we wel wat tijd en ruimte vrij op de site. Want wat zij op Strava noteerden... poeh!

Grootst mogelijke cirkel op Strava door België

Michel zijn naam op het online fietsplatform is niet voor niets Mr. Ridearound. Hij houdt van rondjes fietsen. Nu noemt iedereen zijn ritje op Strava vaak 'Rondje Zus' of 'Rondje Zo', terwijl de route vaak niks met een rondje te maken heeft. Bij Michel is dat anders. Hij fietst echte rondjes.

Nou ja, rondjes... Het zij flinke rondes. Hij reed al perfecte rondes van rond de 200 kilometer door Zeeland en over de Veluwe, maar wat hij en zijn fietsmaten Alex Floor (Nederland), Chris Jacobs (België) en Frédéric Vanheckem voor afgelopen weekend bedacht hadden, grenst aan de waanzin.

Ze haalden geld op voor het ZAS Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen door de grootste mogelijk cirkel op Belgisch grondgebied te fietsen. Om twaalf uur 's nachts vertrokken ze vanuit Antwerpen met als doel de klus binnen 24 uur te klaren.

23 uur, 38 minuten en 37 seconden later drukte Michel op de stopknop van z'n fietscomputer en waren ze weer terug in Antwerpen, met 552,4 kilometers in de benen die ze via 3.400 hoogtemeters langs de grens bij Nederlands Limburgs over de Ardennen-heuvels bracht, maar er zaten ook nog een paar kasseienstroken in de route, bekend uit de Ronde van Vlaanderen.

"Een Ronde van Vlaanderen meets Luik-Bastenaken-Luik", zoals Michel in zijn mailtje schrijft. Nou ja, meets... Bij elkaar opgeteld eigenlijk, want de afstand is eigenlijk wel een Ronde plús een L-B-L.

Het 'rondje' van Michel en kompanen op Strava...

Geen vlekkeloze rit

Als je - deels - midden in de nacht zo'n eind fiets, dan kan er natuurlijk van alles gebeuren en dat was bij Michel dan ook het geval. Hij kreeg bijvoorbeeld te kampen met een wel erg hardnekkige lekke band.

"Het leek allemaal op rolletjes te verlopen, totdat ik in het holst van de nacht, na 90 kilometer fietsen, in het centrum Lommel door een stuk glas fietste, dat resulteerde in een diepe scheur in m’n gloednieuwe tubeless buitenbandje. Nieuwe binnenbandje gelegd en door. Na een paar minuten klapte deze binnenband; het gat was te groot."

"Vervolgens provisorisch afgedicht met het lege zakje van een Kalkman Bite en lage druk op. Dat hield 150km stand. Nieuwe poging met een extra binnenbandje eromheen. Dat hield 70km stand en precies genoeg om de complete buitenband te vervangen bij die ene fietsenmaker die wel open was én racefietsenbandjes had.

Zelf in het zadel
  • Strava Michel Reuser