André van den Ende

Column | Beste VRT, waarom zonden jullie een orgasme van Karl Vannieuwkerke live uit op tv?

Onze redacteur keek gisteren naar Sporza tijdens de olympische tijdrit, maar schrijft dat het leek alsof hij in een pornofilm was terechtgekomen...

André van den Ende

Nederland is het land dat Jack van Gelder voortbracht. Sinds kort een wielerkenner die zeker weet dat Tadej Pogacar tjokvol met doping zit. Daarvoor was hij toch vooral bekend als zonaanbidder, Bergkampschreeuwer en de sportjournalist die Wesley Sneijder eens bij hem op schoot liet zitten.

Mix van cocaïne, steroïden en lustopwekkers

België is het land dat Karl Vannieuwkerke voortbracht. De man die steeds meer op Jack van Gelder begint te lijken. Hij heeft nog geen sporter uitgenodigd op z'n schoot, maar ik denk dat hij Remco Evenepoel er graag plaats zal laten nemen als de mogelijkheid zich voordoet. Hij heeft ook nog nooit diens naam negentien keer in kapitalen door de microfoon geschreeuwd, maar wat er gisteren tijdens de ontknoping van de olympische tijdrit gebeurde, was nog veel gênanter, triester of welk woord van afkeuring je er ook op wil plakken.

NOS-commemtaarduo Jan Roelfs en Leon Haan hadden voor de openingsceremonie van de Spelen wat paddo's of xtc geslikt; alles was fantastisch en bij de eerste klanken van weer een nieuw discohitje uit vervlogen tijden sprak Roelfs steevast de woorden: 'lekker nummer hoor!' - ik geef ze geen ongelijk, zonder een portie paddo's was het ook niet te doen, vier uur lang.

Vannieuwkerke had voor het commentaar bij de tijdrit weer een heel ander scala aan verboden middelen gebruikt. Een mix van cocaïne, steroïden en lustopwekkers. Zo klonk het tenminste toen Remco Evenepoel over de streep kwam en hij de winnende tijd noteerde.

Zure Nederlander

Kijk, ik snap dat ik nu vrij snel als een zure Nederlander overkom, die het niet kan hebben dat er een Belg wint en er ook nog eens eentje derde wordt, terwijl wij het moeten doen met Daan Hoole, zeventiende.

Maar VRT, ging het niet wat ver om live op tv een orgasme uit te zenden? Zo klonken de oerkreten die Karl Vannieuwkerke rond de klok van 18.00 uur de ether inslingerde tenminste. Eerst nam hij José De Cauwer mee in z'n oerdriften: Karl wilde dat ze simultaan de naam van Remco Evenepoel scandeerden. Daarna nam het beest in Vannieuwkerke het pas echt over. Hij krijste termen als Remco en goud, bij herhaling. Hij leek op dingen te slaan uit vreugde. Ging tekeer als een maniak in de commentaarcabine. Het ging zelfs José een beetje ver. Die zei iets van 'Nou, nou...'

Het was zinloos. De eens zo erudiete en bedachtzame Sporza-anchor gooide alles eruit. Alles wat zich de laatste jaren al had opgebouwd. Karl stak z'n liefde voor Belgen en Remco in het bijzonder immers al nooit onder stoelen of banken. De laatste jaren kende hij minder en minder schaamte om zijn chauvinistische inborst nog wat in toom te houden, culminerend in dit orgasme - want over deze verbale ejaculatie komt-ie echt niet meer heen, zelfs Karl niet.

Misschien neemt Vannieuwkerke het adagium 'Stoppen op je hoogtepunt' ter harte. Ik vrees van niet.

Columns
  • Sporza VRT