België met voorsprong op nr 1! Dit zijn de 20 beste landen op de wereldranglijst

De Belgen doen op de wereldranglijst een stuk beter dan de Nederlanders, maar in het vrouwenpeloton is het andersom.

België

Wielerliefhebbers uit België beleven gouden tijden. Heel wat wereldtoppers en jonge supertalenten zijn Belgen en het is dan ook niet verwonderlijk dat onze zuiderburen aan kop staan in de landenranking van de UCI. Die ranglijst wordt samengesteld op basis van de verzamelde UCI-punten van de 8 beste renners per land.

België leidt op het moment van schrijven met 25.697 punten. Dat zijn er maar liefst 7.471 meer dan de nummer twee, Slovenië. Het aandeel van Tadej Pogacar in dat puntenaantal bedraag trouwens 60%! Spanje staat met 14.439 punten op nummer drie.

Nederland staat op plek zes en telt 12.982 punten. De Democratische Republiek Congo staat allerlaatste met 1 punt. De volledige top-20 kan u hieronder terugvinden.

Foto: procyclingstats

Bij de vrouwen leiden de Nederlandse dames de dans met 11.530 punten. Italië (8.578 punten) staat op plek twee en Australië (5312 punten ) staat derde in de ranglijst. België (4.994 punten) is in het vrouwenpeloton het vijfde beste land. Lotte Kopecky is verantwoordelijk voor 71% van dat puntenaantal.