Dit zijn de (ongelofelijke) wattages die baansprinters Lavreysen en Hoogland wegtrappen (en ze drukken ook een Kia Picanto weg in de sportschool..)

Na het goud op de teamsprint gaan Lavreysen en Hoogland vandaag voor de medailles op de individuele sprint op de Olympische Spelen. Moet lukken met deze watts!

harrie lavreysen en jeffrey hoogland op de wielerbaan

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland rijden na het schitterende goud met maatje Roy van den Berg in de teamsprint vandaag de halve finales van het individuele sprinttoernooi op de baan in Parijs. Lavreysen hoopt daar zijn olympische titel op de baan te prolongeren; Hoogland zal in de halve finale vermoedelijk al een hele kluif hebben aan de Australiër Matthew Richardson.

Olympische wattages

De Nederlandse kleerkasten op de fiets - en de Australiër uiteraard ook - halen op de baan duizelingwekkende wattages. Tuurlijk, op de individuele sprint komt er ook wat meer tactiek bij kijken, maar het is ook wel lekker als je bovenbenen als boomstammen hebt om uit te putten. Zowel Hoogland als Lavreysen beschikken erover.

De watts die ze uit die bovenbenen en de rest van hun lijf halen, zijn voor mensen die zelf weleens op Zwift fietsen (of een vermogensmeter hebben op hun eigen racefiets) en de wattages uit het wegwielrennen een beetje kennen niet te bevatten. Het is zelfs zo dat ze de wattages niet eens helemaal precies meer weten, sinds Hoogland in 2021 een crank met vermogensmeter erin aan gruzelementen trapte.

"Dat gebeurde bij de start. Bij de eerste trap brak de volledige crank weg bij meer dan 2500 Watt. Er komt ongelofelijk veel kracht vrij. Het risico op blessures is te groot, dus trainen we er voorlopig niet meer mee", lichtte Hoogland toe in het AD. De berekeningen van de trainers leren dat de wattages van de sprinters nog net iets hoger liggen. Tegen de 3000 watt aan en tenminste 2700 watt.

Ter vergelijking: Mathieu van der Poel trapt in een lead-out zo'n 1500 watt weg aan piekvermogen. De topsrpinters doen daar in een massasprint nog een beetje bij, maar veel meer ook niet (jaja, we weten het: Lavreysen en Hoogland kunnen nooit van z'n lang zal ze leven 200 kilometer fietsen voor ze hun wattbommen droppen..)

Kleine auto's wegduwen in de gym

Die idioot hoge watts trap je natuurlijk niet zomaar. Ze trainer er keihard voor. Op de fiets, maar toch ook vooral in de sportschool. Lavreysen en Hoogland zijn spierbonken van het puurste soort, respectievelijk 92 kilo bij 1 meter 81 en 97 kilo bij 1 meter 85.

Met hun benen drukken ze in de gym gewichten weg die gelijk staan aan kleine auto's als de Kia Picanto en de Volkswagen Up. Lavreysen legpresst met één been 440 kilo en met twee 800. Hoogland hing in aanloop naar zijn geslaagde wereldrecord poging op de kilometer van een poosje geleden iets minder kilo's aan: 650 kilo. Hieronder zie je beelden van een legpressende Hoogland.

Wil je die bovenbenen vandaag in actie zien? De halve finales van de individuele sprint op de baan van Parijs staan vanaf 18.00 uur gepland. De finale over twee of drie legs begint volgens het schema om 19.38 uur.

Ook sprintsters Steffie van der Peet en zilveren Hetty 'Raketty' van der Wouw komen in actie in de eerste ronde van het vrouwensprinttoernooi. Maike van der Duin en Lisa van der Belle rijden de koppelkoers om 18.09 uur.