Van crossers tot een topper van Mauritius! Let op deze 10 vrouwen in de Tour de France Femmes!

Natuurlijk, rensters als Demi Vollering, Marianne Vos en Lorena Wiebes kent bijna iedereen, maar wie moet je nog meer in de gaten houden? 

Tour

Voor de derde editie van de Tour de France Femmes is Demi Vollering de torenhoge favoriete. Achter haar maken Katarzyna Niewiadoma, Riejanne Markus en Juliette Labous kans op een mooie notering in het eindklassement. In de sprints tijdens de eerste etappes zullen Marianne Vos, Lorena Wiebes, Charlotte Kool en Elisa Balsamo zich laten zien.

Wij verwachten van de volgende tien rensters ook een prominente rol tijdens de Tour de France Femmes. Te beginnen met Puck Pieterse en Fem van Empel. De twee beste crossers van het moment, de Wout van Aert en Mathieu van der Poel bij de vrouwen, maken hun debuut in de Tour de France Femmes.

Voor Pieterse is het een extraatje nadat ze op dramatische wijze het zilver verloor tijdens de olympische mountainbikewedstrijd, terwijl het voor Van Empel een hoofddoel is. Van die laatste wordt verwacht dat ze ooit een klassement moet kunnen rijden in een grote ronde.

Nog twee crossers die iets kunnen laten zien: Shirin van Anrooij, de winnares van de jongerentrui in 2022, en Thalita de Jong. Die laatste werd wereldkampioene in 2016, maar had vervolgens een hoop problemen. Dit jaar is De Jong echter in uitstekende doen en reeg ze de ereplaatsen aaneen.

Nog een Nederlandse om in de gaten te houden: Karlijn Swinkels. Zij verliet Visma | Lease a Bike voor UAE Team ADQ. Dat legde haar geen windeieren met ereplaatsen in onder meer de Trofeo Alfredo Binda (zesde), Ronde van Vlaanderen (tiende) en Ronde van Burgos (derde).

Mauritius

Dan is er een interessant koppel bij AG Insurance-Soudal Team, waar kopvrouw Ashleigh Moolman niet meedoet. Wel erbij: Sarah Gigante en Kimberley (Le Court) Pienaar. Die eerste won dit jaar de Tour Down Under, terwijl Pienaar een rit won in de Giro d'Italia. Die laatste is afkomstig van Mauritius, dat zo'n achthonderd kilometer ten oosten van Madagaskar ligt.

Dan nog drie Angelsaksische rensters die schone schijn kunnen maken in de Tour de France Femmes: Kristen Faulkner, Neve Bradbury en Kim Cadzow. Die eerste kroonde zich tot olympische kampioene nadat ze simpelweg de allersterkste was in koers. Het is interessant om te zien wat Faulkner in de Tour kan.

Bradbury, Australische, finishte eerder dit seizoen derde in de Giro d'Italia en is een sterke klimster, terwijl de Nieuw-Zeelandse Cadzow onder meer zesde werd in Luik-Bastenaken-Luik dit seizoen.

Vrouwen
  • Cor Vos