Michael Boogerd: 'Van der Poel niet geschikt om drie weken een grote ronde te rijden' 

Michael Boogerd vindt dat er na de Tour te veel kritiek was op Mathieu van der Poel, maar ondertussen trekt hij zelf ook wel een vergaande conclusie. 

mathieu van der poel

Onze Vuelta-special, met terugblik op de Tour de France en vooruitblik op het WK in Zwisterland ligt in de schappen (of hierrrrr online verkrijgbaar). Zowel in de vooruitblik op de Vuelta als in de terugblik op de Tour de France zal de naam van Mathieu van der Poel niet veel voorkomen.

Van der Poel niet echt een groteronderenner

De wereldkampioen is niet actief in de Vuelta, hoewel daar wel even sprake van was toen zijn seizoensplanning bekend werd gemaakt aan het begin van dit jaar. De Tour reed hij wel, maar andermaal deed hij dit, voor zijn doen, vrij anoniem. Alleen in de graveletappe liet hij zich een beetje zien, maar ook daarin leek hij niet over z'n allerbeste benen te beschikken. Op z'n eerste Tour met het prachtige geel op de Mur-de-Bretagne na zijn Mathieu van der Poel en grote rondes nog niet echt een heel gelukkig huwelijk.

Voor onze rubriek De Stelling in het magazine bedachten we daarom de prikkelende stelling 'Mathieu van der Poel heeft zijn laatste grote ronde gereden'. We belden Michael Boogerd en die wilde zijn zegje wel doen. De Hagenees denkt dat MVDP meer in zijn sas is in eendagswedstrijden.

"Het is duidelijk dat Van der Poel niet echt een groteronderenner is. Maar als er een keer een Tour wordt uitgetekend waarin de eerste ritten op zijn lijf zijn geschreven, dan zal die gewoon starten. Dat hij dan bijvoorbeeld een weekje meerijdt om vervolgens naar huis te gaan."

Grootse wijze

"Ik vond dat er een beetje negatief tegen Van der Poel werd aangekeken afgelopen Tour, maar ik vond het wel meevallen. Er wordt gewoon heel erg veel van hem verwacht. Je moet niet vergeten wat hij dit voorjaar allemaal heeft laten zien hè. Iemand als Niki Terpstra stond ook te boek als een groot klassiek renner, maar die bakte er in de Tour ook nooit wat van. Zo kan ik nog wel een paar renners opnoemen die goed waren in de klassiekers, maar niet in de Tour."

"Er wordt in de Tour op een heel andere manier gekoerst en niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd. Maar hij heeft wel een paar keer op grootse wijze de sprint aangetrokken voor Jasper Philipsen, dus laten we niet te negatief doen. Hij heeft zich een paar keer laten zien met in z’n achterhoofd natuurlijk steeds de Olympische Spelen."

"Maar als je zo de sprint kunt aantrekken moet je wel gemotiveerd zijn, want makkelijk is dat zeker niet. Toch ben ik het wel een beetje met de stelling eens dat hij erachter komt dat hij niet geschikt is om drie weken lang een grote ronde te rijden.”