Sarah De Bie, vrouw van Wout van Aert: 'Georges heeft na de val een schrik gepakt, dat ziet Wout ook, hè'

Wout van Aert won afgelopen maandag eindelijk weer. In de Vuelta a España schreef hij rit drie op zijn naam. 

Aert

De kopman van Team Visma | Lease a Bike heeft immers een moeilijk jaar achter de rug. De zware valpartij in Dwars door Vlaanderen, waarbij Van Aert van alles brak, hakte er stevig in. Fysiek, maar zeker ook mentaal. Zijn vrouw Sarah maakte alles van de eerste rij mee en gaf onlangs een interview aan Het Laatste Nieuws.

Niet alleen bij Van Aert zelf hakte het erin, maar uiteraard ook bij zijn gezin. Zoals bij oudste zoon Georges. De Bie: "Georges raakt zeer moeilijk in slaap. Hij wordt ook vaak wakker, en dan staat hij aan ons bed. Eigenlijk is dat sinds de zware val van Wout in Dwars door Vlaanderen."

De Bie vertelt dat hun zoon empatisch is ingesteld. "Hij heeft daar een schrik gepakt. Nochtans bleef Georges tijdens de val rustiger dan ik. We zagen het thuis op tv gebeuren. Ik schreeuwde het uit, maar Georges zei meteen: 'Het is niet erg, mama.’ Ook bij de thuiskomst na het ziekenhuis zei hij meteen: ‘Papa, ik ga al jouw wonden verzorgen.'"

Rugpijn

Van Aert zelf was al snel weer positief, aldus De Bie. "Ik kijk daar zo hard naar op. Hij is mentaal supersterk, maar na die val was zijn bobijntje toch wel af. Vooral thuis werd het confronterend. Hij kon zijn eigen kind maandenlang niet meer uit bed of bad halen door de rugpijn. Hoelang gaat de pijn deze keer weer duren? Die onzekerheid was misschien nog het ergste."

Het kwam ook hard aan omdat Van Aert zo hard naar het voorjaar had toegeleefd. "Uren trainen op die fiets, hoogtestages, daarvoor ook al nachten apart slapen in onze hoogtekamer thuis, het missen van feestjes en mooie familiemomenten. Jerome was al acht maanden oud toen Wout hem voor het eerst fruitpap kon geven."

"Wout is precies nog meer weg dan tijdens Georges’ babyperiode. Op zich hoort het er allemaal bij, hé. Maar als je zoveel opgeeft, en je krijgt er niks voor in de plaats… dat valt bijzonder zwaar."

Maar de koers blijft hun leven, stelt De Bie. "Maar die twijfel is er zeker geweest, ja. Wout is nu papa en dan zie je koers meer als je beroep. Je denkt meer na over wat de gevolgen hadden kunnen zijn. Die angst bij Georges nu. Wout ziet dat ook, hé. Zoiets wil je je kind niet aandoen natuurlijk."

Nieuws
  • Cor Vos