Interview | Vakidioot Frank van den Broek naaide radiootje in wielerpak voor eerste Tourrit: 'Zeker vijf seconden verschil gemaakt'

Frank van den Broek verbaasde vriend en vijand in de eerste etappe van de afgelopen Tour. Z'n geheim is niet alleen hard fietsen, maar ook oog voor details...

frank van den broek

Het is alweer twee maanden geleden, maar bij vele wielerliefhebbers staat het nog op het netvlies gegrift: Frank van den Broek die een knaletappe reed in het openingsweekend van de Tour de France. In de rit van Florence naar Rimini, via San Marino, hielp de 23-jarige Nederlander ploeggenoot Romain Bardet aan de etappewinst en het geel.

Naaiende Van den Broek voor Tourstart

Veel Nederlanders hadden liever gezien dat Van den Broek zelf had gewonnen, maar orders van z'n ploeg Team dsm-firmenich PostNL bepaalden dat het wielersprookje wel mooi was, maar niet het summum. Desondanks kan Van den Broek terugkijken op een fantastische Tour de France, want ook na het openingsweekeinde liet hij zich nog weleens van voren zien. Het succes is geen toeval voor de geboren Zuid-Hollander (Warmond).

Wij interviewden hem namelijk na z'n etappewinst voor het magazine en daaruit blijkt dat Van den Broek een echte vakidioot is, in de positieve zin van het woord. In het wielrennen is er de laatste jaren steeds meer oog voor het (wetenschappelijke) detail, maar het jonge klimmerstype van de Nederlandse ploeg doet daar uit eigen beweging zelfs nog een schepoje bovenop.

Hij googelt regelmatig op de gekste onderwerpen die met z'n vak te maken hebben en luister heel veel Engelstalige podcasts. Uit eigen beweging dook Van den Broek de dag voor de Tour de France-start nog even het web op. Het onderwerp waarop hij zocht: het bevestigen van een radiootje in zijn wielerkleding zodat het op zijn borst zou zitten. Wat weer aerodynamischer is.

"De avond voor de eerste etappe heb ik lopen naaien om mijn wielerpak te fixen. Dat mijn radiootje op mijn borst bevestigd was, heeft uiteindelijk een verschil gemaakt. Ik denk dat het mede ervoor heeft gezorgd dat we vijf seconden voorbleven."

Hittetraining

Ook op een ander vlak nam Van den Broek het heft in eigen handen. Het was namelijk bloedheet in Italië en daar had Van den Broek zich goed op geprepareerd.

"Het was een van mijn beste dagen ooit qua wattages, maar wat het verschil maakte, was de hitte. Het was een van de eerste écht warme dagen in Europa. Niemand was nog gewend aan die omstandigheden, maar ik heb me daar goed op voorbereid. Ik had een goede dag, maar het was geen buitenaardse prestatie van me. Alleen die goede dag en de hitte zorgden ervoor dat ik dit kon.”

"Met het warme weer had ik een paar jaar geleden eigenlijk veel moeite, maar zeker vorig en dit jaar heb ik veel energie erin gestoken om hittetrainingen te doen. In februari ben ik speciaal daarvoor naar de Ronde van Oman geweest. In de voorbereiding op die koers heb ik specifiek op hitte getraind."

"Voorafgaand aan de Tour de France was het iets minder het geval, maar het helpt als je er heel het jaar door mee bezig bent. Je systeem herkent het. Het is allemaal best ingewikkeld hoe je lichaam omgaat met hitte en hoe het eraan went. Nog lang niet alles is helder in de wetenschap. Het is de kunst om het te integreren in je normale trainingen, want dat werkt het beste", besluit Van den Broek.