Egan Bernal geopereerd aan hernia waar hij jarenlang last van had: 'We hopen dat dit de oplossing is'

Oud-Tourwinnaar Egan Bernal heeft laten weten dat hij succesvol is geopereerd aan een rughernia. 

Egan Bernal 2024 Tour

In 2019 werd Egan Bernal een glorieuze toekomst toegeschreven nadat hij op op 22-jarige leeftijd de Tour de France won. Het liep echter totaal anders voor de Colombiaan. Hij kampte sinds 2020 met rugproblemen en moest zijn carrière bijna beëindigen na een zware crash op training in 2022.

Niet meer op niveau

Bij het trainingsongeluk in Colombia, waarbij hij op volle snelheid tegen een stilstaande bus reed, lag Bernal volledig in de kreukels. Hij brak Bernal ribben, een dijbeen, een knieschijf, twee borstwervels, een halswervel, een middenhandsbeentje en een duim. Bovendien had hij twee geperforeerde longen.

Hij vocht voor zijn leven en vocht daarna zich een weg terug op de fiets. Met succes, want hij reed eind 2022 alweer zijn eerste koersen. Op het niveau van 2019 of 2021 (toen hij ondanks rugproblemen de Giro won) kwam hij echter nooit meer.

Dit seizoen zagen we hem wel flinke stappen voorwaarts maken. Hij werd onder meer derde in de Ronde van Catalonië en werd vierde in een loodzware Ronde van Zwitserland. Zelf gaf hij ook aan zijn beste waardes ooit te trappen, maar toch was Bernal geen schim van de Bernal die voorheen iedereen het nakijken liet in de zwaarste bergetappes.

Rughernia

Problemen met de rug waren hiervan de oorzaak. En die waren er dus al voor het zware trainingsongeval. De rugproblemen werden veroorzaakt door een hernia, zo blijkt nu. Op Instagram liet Bernal afgelopen weekend weten dat hij hier inmiddels aan is geopereerd.

"Gisteren ben ik geopereerd aan een hernia die mij sinds 2020 chronische rugpijn bezorgt", schrijft de 27-jarige klimmer bij een video waarin hij zijn fans toespreekt. "We hopen dat dit de oplossing is en dat ik zonder enig ongemak weer op de fiets kan zitten."

Bernal hoopt nu verlost te zijn van de continue rugpijn en kijkt er naar uit om weer op het allerhoogste niveau te presteren. "Ik wil weer pushen op de fiets", schrijft hij in het bericht aan zijn volgers.

Het seizoen van de Colombiaan, die 29e werd in de meest recente Ronde van Frankrijk, lijkt hiermee voorbij en alle ogen zijn nu gericht op 2025. Bernal staat nog tot en met 2026 onder contract bij INEOS Grenadiers, waar hij hoopt weer van grote waarde te kunnen zijn in de grote rondes.

Nieuws
  • Cor Vos