Joseba Beloki denkt dat het lastig wordt voor Bernal om z'n topniveau weer te halen: 'Bevriend met enkele INEOS-mensen en blessures zijn echt heel ernstig'

De Spanjaard is zelf blessuredeskundige en volgens hem wordt het heel lastig voor Egan Bernal, aan wie hij een dringend advies heeft.

joseba beloki
  • Egan Bernal Egan Bernal

Egan Bernal kwam eind januari zeer zwaar ten val bij een trainingsongeluk in Colombia, maar inmiddels zit hij weer op de fiets. Toch denkt oud-wielrenner Joseba Beloki dat het erg lastig voor hem zal worden om weer op z'n oude niveau terug te keren.

Dat zegt de Bask, die zelf na z'n historische val in de Tour in de etappe naar Gap (die waarbij Armstrong door een akker reed) nooit meer op z'n oude niveau kwam, tegen Sporza.

"Ik ben blij dat Bernal zo snel al weer in competitie zal kunnen komen, maar het verbaast me ook. Ik ben bevriend met enkele mensen in de technische staf van INEOS en zijn blessures zijn echt heel ernstig. Het wordt niet gemakkelijk om terug te keren, maar Egan heeft het nodig om omringd te zijn door andere renners. Anders voelt het wielrennen zo ver weg."

Mede daarom heeft hij ook een goedbedoeld advies voor de Colombiaan. En dat luidt: verhuizen naar Europa.

"Wat ik nu zeg, zullen ze in Colombia niet graag horen, maar ik vind dat Egan moet herstellen in Europa. Niet omdat dat in Colombia niet zou lukken, maar omdat hier momenteel zoveel wedstrijden gereden worden. Het zal hem hier motiveren om in de buurt te zijn van zijn ploeggenoten. Hij zou bijvoorbeeld zich in Catalonië of Andorra kunnen vestigen, zodat hij dicht bij zijn team zit. Dat zou zijn herstel bevorderen."

Maar zelfs dan wordt het lastig volgens Beloki, ook al omdat Bernal voor z'n zware ongeval al last had van z'n rug. "We hebben hem de Tour zien winnen, maar daarna kreeg hij problemen met zijn rug. Hij kon daarna nog wel de Giro winnen, maar zo'n rugblessure blijft vervelend. Ik hoop voor hem dat hij er weer helemaal zal staan, want hij is een geweldige renner. Ik plaats hem in de groep van renners die net iets extra kunnen, zoals ook Pogacar en Roglic. Hij kan een heel hoog niveau halen, alleen heeft hij dat lange tijd niet kunnen laten zien door die blessures."