Spaanse wielergrootheden Contador, Indurain en Beloki zien Wout van Aert de Tour winnen de komende jaren: 'Heb er zelfs een weddenschap over afgesloten'

Ze denken allemaal dat hij het kan (maar hopen niet dat hij het doet...). Hieronder lees je wat ze te zeggen hebben.

wout van aert

Sporza is op Mallorca voor de Mallorca 312, een Gran Fondo van 312 kilometer rond het eiland, en sprak in dat kader eerder al met Joseba Beloki over Egan Bernal, maar Miguel Indurain en Alberto Contador zijn op het eiland aanwezig.

En de Vlaamse omroep zou de Vlaamse omroep niet zijn als dit trio onderwierpen aan wat vragen over Belgische wielertrots Wout van Aert. Ze bespreken met het trio de eeuwige vraag: kan Wout van Aert de Tour de France winnen? Dit is wat de drie erover te zeggen hebben.

Alberto Contador

"Wout is een fenomeen. Ik heb enorm veel bewondering voor hem. Hij won in de Tour van vorig jaar een tijdrit, de Ventoux-rit en op de Champs-Elysées. In december en januari verzorgt hij de show in het veldrijden, in april rijdt hij kasseimonumenten. Van Aert zorgt altijd voor spektakel."

"Maar als Van Aert zich focust op eindwinst in de Tour, denk ik eerlijk gezegd dat de wielersport de verliezer is. Ook al wint Van Aert de Tour. Door zijn veelzijdigheid is Van Aert een attractieve renner. Maar als hij mikt op een eindklassement in de Tour, zal hij minder spektakel brengen. Dat zou niet enkel jammer zijn voor de wielerfan, maar ook voor hemzelf."

Joseba Beloki

"Vorig jaar heb ik op de radio gezegd dat Wout van Aert binnen de 3 jaar de Tour de France zal winnen. We zien een metamorfose bij Van Aert. Hij wordt beter en beter als klimmer. Dat in combinatie met zijn goede tijdrit is het succesrecept om de Tour te winnen."

"Ik ben ervan overtuigd dat dat Van Aert zal lukken in een van de komende jaren. Ik heb daar zelfs een weddenschap voor afgesloten, dus het moet lukken, haha."

Miguel Indurain

"Van Aert heeft een grote motor. Maar ik denk dat hij zich liever focust op klassiekers en etappezeges", zegt de 57-jarige Indurain. Om de Tour te winnen heb je ook een andere mentaliteit nodig dan voor de wedstrijden die Van Aert nu rijdt om te winnen. In je hoofd moet je 3 weken lang sterk zijn."

"Maar als Van Aert zich voorbereidt en lichamelijk iets meer klimmer wordt, dan kan het. Hij zou dan wel het verschil moeten maken in de tijdritten. En helaas voor Van Aert zijn de tijdritten in de Tour vrij kort. Van Aert moet vooral genieten van wat hij doet. Als hij zich liever toelegt op klassiekers, moet hij dat blijven doen. Als hij liever grote rondes rijdt, moet hij zich daarop focussen."