Thijs Zonneveld herkende blessure Van Aert uit eigen ervaring: 'Ik zat uiteindelijk na 4 weken weer op de fiets'

Wout van Aert moest in de zestiende etappe van de Vuelta a España opgeven na een flinke crash in een afdaling. 

Aert

Daarbij kwam Van Aert in aanraking met een rotswand. Met een gapend gat in zijn rechterknie moest hij opgeven, terwijl hij volop in de running was voor het punten- en het bergklassement. Nadien meldde Team Visma | Lease a Bike dat er geen breuken waren geconstateerd in de knie van Van Aert, maar dat de wond wel intensieve zorg vereist.

Thijs Zonneveld herkende het beeld van Van Aert, omdat hij in Unbound Gravel van 2023 eenzelfde soort blessure opliep, zo kijkt hij terug in de podcast In Het Wiel. "Deze deed me sterk denken aan toen ik vorig jaar zelf in Unbound lag. Ook dat hij bijna flauwviel. Je hoorde hem nog iets zeggen van: 'Ik ga subiet van mijn stokje.' Je zag het ook aan zijn hoofd, want zijn gezicht trok helemaal wit weg."

Bij onderzoeken zijn geen breuken geconstateerd. "Het zou goed kunnen dat het alleen hechtingen zijn, tussen aanhalingstekens", aldus Zonneveld, nog voordat er uitsluitsel was over de kwetsuren van Van Aert. "Het probleem daarvan is dat je ten eerste niet verder kunt, omdat je knie zo ver openstaat. En ten tweede kost dat toch tijd op die plek."

"Het is niet een hechting in je onderarm of op je kuit. Het is het belangrijkste scharnierpunt van een renner. Voordat je dan kunt fietsen... Hoeveel hechtingen moeten erin? Hoeveel littekenweefsel ontstaat er? Hoe snel kan hij weer de volledige fietsbeweging maken? Dat hangt heel erg af van hoe diep de wond is en hoeveel hechtingen erin moeten."

Hechtingen

Met vier of vijf hechtingen in de knie moet het EK mogelijk zijn, denkt Zonneveld. "Maar als er vijftien of twintig hechtingen in moeten, dan wordt dat lastig. Ik mocht zes weken niet fietsen, maar ik zat uiteindelijk na vier weken op de fiets. Het kan altijd sneller als je er harder aan werkt, denk ik altijd."

Van Aert zal uiteraard nog intensiever te werk gaan. "Ik ging drie keer per week naar de fysio en alle andere dagen deed ik zelf oefeningen. Hij is nog jonger, sterker, getalenteerder en zal nog meer ermee bezig zijn. Alleen dat is klote met knieën."

"Je moet die hele fietsbeweging kunnen maken voordat je weer kunt trainen en op het verste punt moet je toch best een verre kniebuiging maken. Als je daar hechtingen en littekenweefsel hebt zitten en je knie is dik, dan kun je die beweging lang niet maken."

Daar kun je een paar dingen aan doen, zoals verlengde cranks installeren. "Maar voordat je daar bent dat duurt nog even. Hij zal niet meteen weten hoe snel het herstel loopt."