Vuelta | Carapaz kondigt nieuwe aanvallen in het slotweekend aan: 'Dit was de eerste zet'

De Ecuadoriaan Richard Carapaz zorde voor vuurwerk bij de favorieten in de achttiende etappe en blikt vooruit naar het slotweekend. 

Richard Carapaz Vuelta 2024

Eind juli stond hij nog te schitteren in de bolletjestrui op het eindpodium van de Tour de France in Nice. Nu, anderhalve maand later, strijdt Richard Carapaz mee voor de eindzege in La Vuelta.

'Het gaat elke dag beter'

De kopman van EF Education-EasyPost zette het klassement voor een gedeelte op z'n kop in de achttiende etappe. Carapaz viel aan op de laatste en lastigste beklimming van de dag. Door zijn aanvalsdrift - en die van Carlos Rodríguez - moesten Mikel Landa, Adam Yates en Sepp Kuss lossen.

Vervolgens zakten twee van zijn ploeggenoten terug uit de vroege vlucht, om de drie gelosten op achterstand te zetten. Dat lukte, waardoor Landa als nummer vijf een duikeling maakte in het klassement. "Ik ben zeer te vreden", blikte Carapaz voor de camera's terug na de etappe, die gewonnen werd door Urko Berrade.

Vervolgens klonk de 31-jarige klimmer zeer strijdvaardig. "Het gaat elke dag een beetje beter en vandaag hebben we een verschil kunnen maken. We willen meedoen in de strijd om de eindzege en dit was de eerste zet."

'Veel vertrouwen in mijn derde week'

Na een ietwat tegenvallend begin vocht Carapaz zich terug in deze Vuelta. In de etappe waar Adam Yates met ruime voorsprong soleerde naar de ritwinst, reed de Ecuadoriaan naar een knappe tweede plaats. Ook hij won veel tijd in de rit naar Granada, waarmee hij klom van plek achttien naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Inmiddels staat Carapaz vierde, maar de kopman van EF Education-EasyPost heeft nog altijd een gunstige uitgangspositie. Voor aanvang van etappe negentien staat hij op 1'46 van leider Ben O'Connor. Zijn achterstand op Primoz Roglic bedraagt 1'41, terwijl het verschil met Enric Mas op plek drie slechts 21 tellen is.

Doordat hij Mikel Landa op achterstand zette, hoeft Carapaz niet meer achterom te kijken in het klassement en kan hij de aanval op het rood vol inzetten. Voorafgaand aan La Vuelta was de eindzege zijn doel en dat is het nu nog steeds. "De vermoeidheid begint bij iedereen een rol te spelen, dus we moeten iedere kans grijpen", klinkt het strijdvaardig.

"Het is een lastige Vuelta geweest en er komen nog enkele dagen aan. Ik heb veel vertrouwen in mijn derde week en we proberen de huidige vorm door te rekken. Morgen (vrijdag, red.) is erg zwaar, maar ik kijk ernaar uit", besluit Carapaz.