Huub Artz bezorgt Nederland Europese titel voor beloften: 'In januari was hij al mee met onze profs en daar maakte hij meteen indruk'

De Nederlander Huub Artz is de nieuwe Europees kampioen bij de beloften. 

Artz

In de slotfase kwam hij voorop te liggen met de Duitser Niklas Behrens en de Fransman Léandre Lozouet. Door een aanval van Artz, die even daarvoor Behrens nog had teruggehaald, moest de Fransman lossen, waarna het een sprint met twee werd. Daarin had Artz duidelijk nog meer over dan zijn metgezel.

"Ik had dit echt niet verwacht", vertelde hij in het flashinterview. "Ik was de hele week aan het denken: hoe kan ik hier winnen? Ik zei tegen mijn ploegleider dat het waarschijnlijk een sprint zou worden, maar de wedstrijd brak eerder open dan verwacht."

"We zaten in een mooie kopgroep met daarbij drie Nederlanders." Ook Tibor del Grosso en Jesse Kramer waren namelijk mee. Zij werden respectievelijk zevende en dertiende.

"We openden al in een vroeg stadium de koers, maar er zaten wel allemaal sterke renners in de kopgroep. Aan het einde was het gewoon de vraag wie nog over de beste benen beschikte. Blijkbaar was ik dat. Ik ben echt heel blij met de manier waarop ik heb gereden. Dit is echt geweldig."

Adriaan Helmantel

Eerder sprak Wieler Revue uitgebreid met Intermarché-Wanty-trainer Adriaan Helmantel. Artz, die vorig jaar nog voor Metec reed, wordt in 2025 prof bij het Belgische WorldTour-team.

"Huub is de zoveelste renner die via Metec naar de profs gaat. Misschien dat wij hem het laatste zetje hebben kunnen geven, omdat Metec en die andere continentale ploegen niet onbeperkt zijn in hun mogelijkheden. Maar zulke ploegen zijn geen tweede keus, maar enkel een andere route."

Toch was ook Helmantel verrast met de snelle opmars van Artz, die eerder dit jaar ook Gent-Wevelgem U23 en een rit in de Giro d'Italia U23 wist te winnen. "Hij heeft mij ook verrast, ja. De kans om prof te worden was niet direct supergroot voor hem, want we zijn een Belgische ploeg met een Franse sponsor. Als het gelijkwaardige renners zijn, valt de keuze eerder op een Fransman of Belg."

"Maar we hebben duidelijk uitgesproken dat we zouden gaan voor een profcontract. We zouden niet meer de geleidelijke weg kiezen, maar we maakten keuzes waarmee we all-in zijn gegaan. Zo is hij forser gaan trainen. In januari was hij al mee met onze profs en daar maakte hij meteen indruk. Dat is hij blijven doen gedurende het seizoen. Bij de beloften, maar ook al tussen de profs."