🎥 Oppermachtige Pogacar boekt solozege in GP Montréal: 'Dit geeft extra vertrouwen voor over twee weken'

Tadej Pogacar heeft op overtuigende wijze voor de tweede keer de Grand Prix de Montréal gewonnen. 

Pogacar wint GP Montréal 2024

Tadej Pogacar is duidelijk klaar voor het WK. De 25-jarige Sloveen heeft met overmacht de Grand Prix cycliste de Montréal gewonnen. Hij ging er in de voorlaatste ronde vandoor en won met een solo van ruim 23 kilometer.

Rondjes rijden

Net als in de GP Quèbec was het in Montréal rondjes rijden. In totaal stonden er 17 omlopen in de Canadese stad op het menu, met telkens de beklimming van de Mont Royal (2,3 kilometer aan 6,2 procent) in het gelijknamige park - waar de stad naar is vernoemd.

De vroege vlucht werd gevormd door drie renners: de Canadees Michael Leonard (INEOS Grenadiers) en de Belgen Gil Gilders (Soudal Quick-Step) en Dries De Bondt (Decathlon-Ag2r La Mondiale). UAE Team Emirates voerde de controle uit in het peloton, dat in dienst van Tadej Pogacar iedere ronde de gashendel verder opendraaide.

Met nog 4,5 rondes (en 55 kilometer) te gaan ontsnapte Matej Mohoric uit het peloton. De Sloveen van Bahrain-Victorious bereikte binnen een mum van tijd de vroege vluchters, maar werd een ronde later alweer bij de kraag gevat.

Pogacar oppermachtig

De te verwachten aanval van Tadej Pogacar kwam er uiteindelijk op twee ronden voor het einde. Rafal Majka leidde de demarrage van zijn kopman in op de voorlaatste beklimming van de Mont Royal, waarna Pogacar er snoeihard vandoor ging. Met nog 23,4 kilometer te gaan knalde hij Visma-kopman Matteo Jorgenson als laatste renner uit zijn wiel.

De winnaar van zowel de Giro als de Tour van dit jaar was oppermachtig en had op de top al ruim twintig seconden voorsprong. Achter hem troepte het weer samen, maar de hoop op de overwinning was daar allang verdwenen.

Door het hoge tempo van UAE gedurende de hele koers was de puf er bij de meeste renners uit. Julian Alaphilippe, Alex Aranburu, Bart Lemmen en Pello Bilbao hadden nog wel een tegenaanval in petto, maar Pogacar reed alleen maar verder en verder weg.

In de slotronde was de voorsprong van de Sloveen op naaste belager Bilbao - die intussen alleen was - met ruim veertig seconden geruststellend. Pogacar had voldoende tijd om zijn overwinning uitgebreid te vieren. Hij deelde handkussen en high five's uit om vervolgens solo over de finish te komen.

Bilbao hield de sprintende groep achtervolgers van zich af en eindigde als tweede. Alaphilippe won uiteindelijk het sprintje om plek drie, voor Maxim Van Gils en Ion Izagirre. Wilco Kelderman was op plek 17 uiteindelijk de beste Nederlander.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

'Plan perfect uitgevoerd'

Na afloop sprak Pogacar vol lof over zijn ploeggenoten. "We deden het precies zoals we het wilde doen", zei hij in het flashinterview. UAE reed de hele koers een hoog tempo om de concurrentie pijn te doen. Het was vervolgens aan de kopman zelf om de genadeslag toe te dienen in de voorlaatste ronde.

"Dat was het plan en dat hebben we perfect uitgevoerd", zei de Sloveen die volgende week 26 wordt. "Een groot compliment aan al mijn teamgenoten. Zonder hen zou dit plan niet gelukt zijn. Gelukkig had ik zelf de benen om het af te maken."

Lees ook: Dit is de ijzersterke selectie van Slovenië voor het WK wielrennen in Zürich: 'Ondenkbaar voor alle andere landen in de wereld'

Pogacar noemde de overwinning in Montréal "een grote motivatie-boost" met het oog op het WK. "Dit geeft extra vertrouwen voor over twee weken. Ik kan niet wachten om naar Zürich te gaan, maar nu eerst naar huis voor de laatste trainingen en voorbereidingen. Daarna zijn we er klaar voor", aldus de winnaar van de GP Montréal van 2024.

Nieuws
  • Cor Vos