Nathan Van Hooydonck: 'Fabian Cancellara blijkt helemaal geen lul te zijn'

Nathan Van Hooydonck had eens een akkefietje met Fabian Cancellara. Dat vertelde hij in een podcast en toen belde de Zwitser hem zomaar op. 

nathan van hooydonck

In november 2023 was Nathan Van Hooydonck te gast bij de roemruchte podcast 'De Rode Lantaarn' van presentators Tim de Gier, Jonne Seriese en Maike van Leeuwen, en vaste gasten als Frank Heinen, Benja Bruijning en Bram Tankink. Het is een aflevering die de hele (wieler)wereld overging.

Waarom Van Hooydonck Cancellara een lul noemde

In de aflevering noemde de Belg, die vanwege een hartprobleem dat werd geconstateerd na een zwaar verkeersongeluk moest stoppen met profwielrennen, niemand minder dan Fabian Cancellara een lul. Dat behoeft wat uitleg, want er is uiteraard nuance.

Van Hooydonck zei het volgende in de podcast: "Mijn jeugdidool was Cancellara. Dat is eigenlijk een beetje weggeëbd toen ik prof werd en ik al die verhalen hoorde dat het zo'n arrogante zak was, haha. Ik weet ook nog dat ik met mijn ouders en zusje naar het natour-criterium in Sint-Niklaas ging. We stonden aan zijn camper, maar hij kwam er maar niet uit. Ze zeiden dat hij aan het bellen was."

Wat later kwam hij dan toch uit de camper. "Hij kwam naar buiten, stapte zijn fiets op en reed ons zo voorbij. Ik stond daar met mijn t-shirt van Cancellara voor een handtekening. Ik was een jaar of dertien en ik dacht: verdomme, waarom geeft hij me nou geen handtekening? Toen kwamen die verhalen en dacht ik: het is echt een lul, haha."

Cancellara toch geen lul

Dat is de voorgeschiedenis. Dan nu wat er recent gebeurde. De uitspraken van Van Hooydonck werden namelijk breed uitgemeten in de media (dit is ons stukje erover) en bereikten ook Fabian Cancellara zelf.

Het Nieuwsblad sprak Van Hooydonck onlangs uitgebreid, vooral over hoe het nu met hem gaat - 'Soms denk ik weleens: ik ben 28 jaar en ik heb er al een heel leven opzitten' - maar ze vroegen hem ook nog even naar het voorval met de Zwitserse voormalige superster van het wielrennen.

Nou, Van Hooydonck werd laatst gebeld door een nummer met een Zwitserse landcode ervoor. "Ik kreeg het plots enorm benauwd. Ik dacht dat hij me zou uitschelden. Maar eigenlijk belde hij me juist om zich te excuseren over dat voorval van zoveel jaar geleden."

"Hij gaf er een plausibele uitleg voor, dat hij me wellicht niet had zien staan omdat hij te gefocust was op de wedstrijd. We hebben uiteindelijk erg lang met elkaar gebabbeld en ik ben hem nadien ook nog eens tegengekomen op een koers. Hij zei me dat ik hem vanaf nu altijd mag bellen als ik iets nodig heb. Hij blijkt dus helemaal geen lul te zijn."