Bäckstedt & Bäckstedt tweemansploeg in Simac Ladies Tour: 'In Vuelta keer met één ploeggenoot over, organisatie vroeg ons toen om te vertrekken'

Zoe Bäckstedt is moederziel alleen in de Simac Ladies Tour. Maar haar vader is er nog wel. Bäckstedt & Bäckstedt over hun tweemansploegje. 

zoe bäckstedt

Daar stond ze dan. Helemaal alleen bij de ploegenvoorstelling. Zoe Bäckstedt zag de afgelopen dagen haar ploeggenotes van Canyon//SRAM in de Simac Ladies Tour vanwege de meest uiteenlopende redenen wegvallen. Op de weg moet ze het in haar eentje doen, in de ploegleidersauto heeft ze haar vader Magnus nog.

Bäckstedt & Bäckstedt, tijd genoeg voor de teammeeting...

Maike van der Duin en Soraya Paladin staken elkaar aan met een virus op de hotelkamer, Chloe Dygert liep een lichte hersenschudding op toen ze tegen de badkamerdeur in het hotel opknalde. In de kers vielen nog meer ploeggenotes weg. Je krijgt het bijna niet verzonnen, maar Zoe Bäckstedt staat er - in het geel nota bene, nadat ze de openingstijdrit won - helemaal alleen voor.

De jongste telg van de tweemansploeg Bäckstedt & Bäckstedt kan er de humor nog wel een beetje van inzien. "Hoe de teammeeting was? Nou ja, ik heb een uur met mijn vader in de auto gezeten van het hotel naar de start, haha", zegt ze bij de NOS.

"Het lijkt een beetje op het veldrijden, dan ben ik ook meestal alleen met mijn vader en een mechanieker. Weet je, ik ga gewoon mijn best doen om de trui te verdedigen. Ik zal moeten zorgen dat ik gebruik kan maken van de sterke ploegen. Bondjes sluiten, ja. En ik heb altijd mijn zus Elynor nog", vervolgt ze.

Magnus werd verzocht de Vuelta te verlaten - zo zal het in de Simac Ladies Tour niet gaan

Of Zoe inderdaad op haar zus Elynor kan rekenen is nog maar de vraag, want die rijdt voor Lidl-Trek en die ploeg heeft met Elisa Balsamo en Ellen van Dijk ook nog twee ijzers in het vuur die goed genoteerd staan in het klassement. Maar haar vader Magnus heeft ze in elk geval. Voor hem is het ook een unieke situatie.

Al maakte hij als coureur (Magnus won Parijs-Roubaix in 2004) ook weleens iets vergelijkbaars mee. "In de Vuelta was ik een keer met nog één ploeggenoot over. Toen heeft de organisatie ons dringend verzocht om naar huis te gaan."

Dat gaan ze nu zeker niet doen. "Deze zomer ben ik ziek geweest. Deze koers in Nederland was daarom mijn laatste grote doel. En dat geef ik niet zomaar op", besluit Zoe Bäckstedt.