André van den Ende

Column | Hij bestaat uiteraard nog niet, maar: ik verheug me nu al de Tour-eindzege van Jurgen Zomermaand in 2030 (met Ko Molenaar als knecht)

Onze redacteur denkt de nieuwe Nederlandse Tourwinnaar gevonden te hebben. En niet alleen omdat het 18-jarige talent hard kan fietsen: Jurgen Zomermaand. 

André van den Ende

Even dachten we 'm te hebben met Tom Dumoulin. Na Joop Zoetemelk in 1980 eindelijk weer een nieuwe Nederlandse Tourwinnaar. In 2018 was Dumoulin dichtbij, maar hij strandde op een tweede plek. Het klopte ook niet. Nét niet. Dat is anders bij de nu pas 18-jarige Fries Jurgen Zomermaand.

Zomermaand, weggelopen uit Sjakie en Snelle Jelle

Uiteraard bestaat hij naar goed Wilco Keldermansiaans gebruik nog helemaal niet. Nadat Robert Gesink en Thomas Dekker bij het wat sneller dan gemiddeld oprijden van een verkeersdrempel al tot toekomstig Tourwinnaar werden uitgeroepen, wilde Thijs Zonneveld het met toptalent Wilco Kelderman anders aanpakken. Hem in de luwte laten. Wilco Kelderman bestond niet.

Dat gun ik Jurgen Zomermaand uiteraard ook. Maar zijn naam is te mooi om hem niet te noemen. Jurgen Zomermaand klinkt als een klok. Het is alsof hij is weggelopen uit De Wondersloffen van Sjakie en Snelle Jelle (niet de ontbijtkoek).

Vroeger verslond ik die boeken en naast de hoofdpersonen Sjakie Meulemans en Jelle de Boer waren er ook tal van bijrollen. Ik kan me nog een Kees Knarren herinneren die Jelle op en naast het veld bijstond. Jurgen Zomermaand had zo de linksbuiten van het team van Jelle kunnen zijn qua naam; of de keeper van het team van Sjakie.

Vlammen op Coll de Rates

Maar Jurgen Zomermaand is geen fictieve jonge voetballer, hij is een waarachtig echte fietser. Afgelopen winter kwam hij op mijn radar toen een teamgenoot van 'm de redactie mailde. Zomermaand was de bekende Spaanse trainingscol Coll de Rates opgevlamd en had zich op Strava als zeventienjarige tussen allemaal bekende profs gereden.

In Zürich dook z'n naam weer op. Senna Remijn haalde bij het WK voor junioren brons namens Nederland, maar Zomermaand deed het met een achtste plek ook prima. Hij won in augustus ook nog de Ronde van Portugal voor junioren met een Pogacariaanse voorsprong van meer dan twee minuten in de eindrangschikking.

Z'n naam kwam niet alleen op mijn radar, maar ook op die van Team dsm-firmenich PostNL. Daar rijdt hij komend seizoen in de beloftenploeg - hij komt over van het clubteam met misschien wel de mooiste naam van het hele peloton: Willebrord Wil Vooruit.

Zoetemelk en Zomermaand

Ook Ko Molenaar rijdt in 2025 bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. Nog zo'n naam die uit een jongensboek is weggelopen - Of beter: weggefietst.

Bij het lezen van het bericht kon ik niet anders dan concluderen dat de tijden van Joop Zoetemelk gaan herleven. Net als Jurgen Zomermaand en Ko Molemaar is Joop Zoetemelk namelijk een naam die karakteristieker is dan welke jeugdsportboekenschrijver 'm ooit verzonnen krijgt.

Tom Dumoulin is een fijne vent en was een prachtige wielrenner, maar z'n achternaam is Frans. Het klopt niet in De Grote Geschiedschrijving van het Nederlandse Wielrennen. De opvolger van Zoetemelk heeft geen Franse achternaam. Zoetemelk en Dumoulin: nee. Zoetemelk en Zomermaand: ja!

En dus bestaat Jurgen Zomermaand nog niet, maar zie ik hem stiekem in 2030 op de flanken van een oranjegekleurde Alpe d'Huez de 32-jarige Tadej Pogacar van z'n negende eindzege in de Tour afhouden. De machtsovername is een feit. Ko Molenaar verrichte beulswerk voor 'm in de vallei richting de Nederlandse berg, die dan eindelijk zijn naam weer eer aan zal doen.

Columns
  • Cor Vos