Sporza benoemt Tadej Pogacar tot Opper Eddy, Wout van Aert krijgt een heel wat minder vleiende prijs

Tadej Pogacar heeft een wel heel bijzondere onderscheiding gekregen van de Vlaamse Studio Sport. Hij mag zich vanaf nu Opper Eddy noemen.

tadej pogacar

In België heb je bijna meer wielerprijzen dan koersen - en dat wil wat zeggen, want er zijn heel veel koersen in België. Nu het Europese wegseizoen erop zit, is het de tijd om die wielerprijzen uit de reiken. Remco Evenepoel won al de Kristallen Fiets, die wordt uitgereikt onder auspiciën van de krant Het Nieuwsblad. Maar nu is ook Tadej Pogacar in de - bijzondere - prijzen gevallen.

Wat zijn de Eddy's?

Ook Sporza heeft namelijk sinds dit seizoen nieuwe awards in het leven geroepen. De sporttak van de Vlaamse publieke omroep VRT reikt de aan de podcast Wielerclub Wattage gelieerde Eddy's uit. Gisteren was het zover in Carré Willebroek, een bekende discotheek/club in de buurt van Antwerpen.

De Eddy's - uiteraard een verwijzing naar Eddy Merckx - hebben een wat hoger ludieker karakter dan de andere Belgische wielerprijzen en werden uitgereikt in een soort theatershow/podcast waarin presentator Ruben Van Gucht en vaste gasten Tom Boonen, Jan Bakelants en Dirk De Wolf zich over het wielrennen bogen.

Pogacar is Opper Eddy

De Eddy's werden uitgedeeld in verschillende categoriën met allemaal bijzondere namen. Naar wat wij aannemen is de prijs van Opper Eddy de grootste eer en die viel uiteraard veelvraat Tadej Pogacar toen. De Sloveen won zo ongeveer alles wat er te winnen viel en dat leverde hem dus deze grote eer op.

Uiteraard was Pogacar niet aanwezig bij de uitreiking, maar hij had wel een videoboodschap ingesproken waarin hij zich van z'n ludieke kant liet zien.

"Ik ga het in het Engels zeggen, want ik spreek geen woord Nederlands. Bedankt voor de trofee en sorry dat ik er niet bij kan zijn. Ik hoorde dat Jasper Philipsen er al eentje gewonnen heeft. Ik weet wel wat grappige verhalen over hem. Jasper is een fantastische kerel, maar die verhalen kan ik beter niet delen. Bedankt voor alles. Hopelijk tot snel!" (Philipsen en Pogacar zijn goede vrienden.)

Andere Eddy's

Pogacar verklapte het al, ook Jasper Philipsen won een Eddy. Hem viel de eer ten beurt de Snelle Eddy van het jaar te zijn, die voor beste sprinter. Het was één van de vijf andere Eddy's die werd uitgereikt.

Zo was er de Spektakel Eddy en die ging naar Lars Daniels. In een kleine Waalse koers nam hij namelijk een op hol geslagen paard dat in het peloton was beland bij de teugels.

Een weinig flatteuze Eddy ging naar Wout van Aert: de Godver Eddy. Die ontving de Belg van Visma | Lease a Bike voor zijn pechseizoen. De Eddy in Spé, voor aanstormend talent, werd gewonnen door Justine Ghekiere. Ze won zowel het bergklassement in de Tour de France Femmes als de Giro Donne.

Ook José De Cauwer valt in de prijzen

Daarmee waren de prijzen voor de actieve wielrenners op, maar ook José De Cauwer viel nog in de prijzen. Het 75-jarige wielericoon kreeg de Merci Eddy, een lifetime achievement award.

"Al 75 jaar lang stroomt er koers door zijn aderen. Als renner, ploegleider of enorm gewaardeerde commentator: José De Cauwer geeft altijd het uiterste. Is het niet zijn kennis, dan zijn het wel zijn heerlijke verhalen die alle kijkers aan de buis doen kleven", schrijft Sporza.