Stevige kritiek op Lidl-Trek na te lange training supertalent Albert Withen Philipsen: 'Het is niet alleen extreem, maar ook armoedige coaching'

Albert Withen Philipsen trainde als 18-jarige nog even 100 kilometer bij nadat hij een koers had gereden. Dat komt hem en zijn ploeg op stevige kritiek te staan.

albert withen philipsen van lidl-trek

Albert Withen Philipsen is één van de grootste wielertalenten van het moment. De pas in september 18 jaar geworden Deen werd al in zijn eerste juniorenjaar wereldkampioen in Glasgow. Het afgelopen WK viel hij wat tegen in Zürich, maar een supertalent is hij. Hij vond onderdak bij Lidl-Trek en daar rijdt hij dit seizoen meteen in het WorldTour-team.

Philipsen reed sterke Tour Down Under voor Lidl-Trek

Daarmee slaat Withen Philipsen dus de beloftencategorie volledig over. Dat deden renners als Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Quinn Simmons en Juan Ayuso hem bijvoorbeeld al voor. Het is geen uitzondering meer in het wielrennen: de toppers zijn steeds jonger.

Albert Withen Philipsen hoopt zich snel bij dat rijtje te voegen, en hij nam daar in de Tour Down Under al een voorproefje op. In z'n allereerste koers bij de profs impneerde hij meteen en gaf hij een visitekaartje af. In de derde etappe legde hij beslag op de vierde plek in een groepje met wereld(sub)toppers als Jhonatan Narvaez, Magnus Sheffield, Jay Vine en onze eigen Bauke Mollema, die zo'n twintig jaar ouder is.

Bijtrainen

De jonge Deen bleef na de Tour Down Under, waar hij ook de jongerentrui won, in Australië. Vandaag staat nog de WorldTour-koers Cadel Evans Great Ocean Road Race op het programma en donderdag reed hij de Surf Coast Classic (winst voor zijn landgenoot Tobias Lund Andresen van Picnic-PostNL).

Dat was een koers van 157 kilometer, maar daarna reed hij samen met teamgenoot Juan Pedro Lopez nog terug naar het hotel van Lidl-Trek. Een rit van een kleine 100 kilometer; ze kwamen in totaal uit op 252 kilometer, goed voor zes uur in het zadel. Veel wielervolgers begrepen niet dat Withen Philipsen dat deed en er als 18-jarige toestemming voor kreeg van z'n ploeg.

Verontwaardigde reacties

Romain Briquet, een Franse sportjournalist trekt op Facebook fel van leer. "In het Frans gebruiken we het woord 'cramé' (verbrand, uitgeput) voor jonge renners die op jonge leeftijd veel te veel trainen en dan op hun 25ste ofzo "niets meer over hebben". Er zijn zo veel voorbeelden van. Te veel doen op je 18e is de beste manier om je motivatie te verliezen en op je 30e een "kapot" lichaam te hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op die regel. Maar opnieuw, ik snap niet hoe de Lidl-Trek-coaches zoiets kunnen accepteren voor een 18-jarige renner.

"Eigenlijk, aangezien jij Deens bent", reageert hij op een Deense Facebooker, "zou je beter moeten weten. Veel jonge Denen die ongelooflijke resultaten hadden bij de junioren, zijn vandaag helemaal nergens meer. Kijk maar naar Julius Johansen (hoewel hij dit jaar weer een redelijk contract heeft gevonden), Jakob Egholm of Gustav Wang. Jullie zijn de koning van de wereld als het gaat om het bewijzen van mijn punt."

Ook Rory Sutherland, een Australische oud-prof die onder andere voor Movistar en UAE Team Emirates reed, liet van zich horen. "Als een 18-jarige met hopelijk minimaal 12-15 jaar voor zich in de sport, is dit niet alleen extreem, maar ook armoedige coaching en een gebrek aan langetermijndenken over de gezondheid van een atleet."