Voorbeschouwing: geen absolute topfavoriet bij tijdrit mannen

Het wereldkampioenschap tijdrijden voor elitemannen heeft geen echte topfavoriet. De vorm van de dag zal beslissen.

Wk

De misschien wel drie grootste favorieten voor de individuele tijdrit in Yorkshire zitten in de lappenmand of kampen met andere problemen. Het wereldkampioenschap tegen de klok komt te vroeg voor Tom Dumoulin, die nog steeds kampt met de naweeën van zijn valpartij in de Giro d’Italia. Chris Froome liep zware breuken op bij een valpartij tijdens de tijdritverkenning van het Critérium du Dauphiné en heeft nog een lange revalidatie voor de boeg.

En tot slot is daar titelverdediger Rohan Dennis, die gedesillusioneerd uit de Tour de France stapte na problemen met zijn ploeg Bahrain-Merida over de tijdrituitrusting en waar vervolgens vrijwel niemand meer van hoorde. De Australiër staat in tegenstelling tot Dumoulin en Froome wel aan de start in Yorkshire.

Maar de een zijn probleem is voor de ander een kans. Victor Campenaerts twijfelde eerder nog over deelname aan het wereldkampioenschap, maar heeft uiteindelijk toch wel een doel gemaakt van de regenboogtrui. “De kans dat die trui op mij ligt te wachten in Yorkshire wordt toch wel groter en groter”, zo vertelde de Belg tegen ProCycling. Toch zal de renner van Lotto Soudal niet direct tot de allergrootste favorieten worden gerekend, want het parkoers in Yorkshire is uitdagend en geknipt voor tijdrijders die ook bergop stevig kunnen doortrappen. 

Bondscoach

“Het zou een ideale tijdrit zijn geweest voor Tom Dumoulin, maar ja, die is er niet bij”, vertelt bondscoach Moerenhout. “Klassementsrenners met een goede tijdrit gaan in Yorkshire goed scoren. Iemand als Geraint Thomas, die in eerste instantie een doel had gemaakt van de tijdrit, had dit bijvoorbeeld ook goed aan moeten kunnen. Maar het is natuurlijk altijd afwachten hoe fit renners nog zijn na een lang en slopend seizoen.”

Het is afwachten hoe Primož Roglič uit de Vuelta a España is gekomen. De Sloveen vindt een ideaal parkoers op zijn pad in Engeland, maar heeft in Spanje drie weken lang om de eindzege gevochten. De kans is aanwezig dat het lichtje dan uitgaat. Vorig jaar sloeg de renner van Team Jumbo-Visma de mondiale race tegen de klok over. 

Moerenhout: “Je kunt de tijdrit opdelen in drie stukken. Het eerste deel loopt golvend, maar is nog wel redelijk op de macht. Het tweede gedeelte is vrij technisch, loopt op en af en is veel draaien en keren. Daar zitten heel veel tempowisselingen in. Het laatste deel is ook op en af, maar is wel overzichtelijker dan het tweede gedeelte. Het is een stuk minder technisch en je kunt daar een grotere versnelling draaien.”

Favorieten

**** Rohan Dennis

*** Remco Evenepoel, Primoz Roglic

** Victor Campenaerts, Patrick Bevin, Tony Martin

* Jonathan Castoviejo, Kasper Asgreen, Nelson Oliveira, Nils Politt