Vuelta vandaag: De eerste sprintkans?

Na de verrassende etappezege van Quintana gisteren lijkt het vandaag een vlakke sprintersetappe te worden. Maar echt vlak kennen ze in Spanje nooit. Het peloton is gewaarschuwd!

Vuelta

De derde etappe geldt als een grote kans voor de sprinters, al is het in Spanje altijd afwachten welke snelle mannen er aan de start zullen staan. Elia Viviani was de toonaangevende spurter in de Vuelta van vorig jaar. Een sprinter van de absolute wereldtop, maar in de jaren daarvoor kwamen er ook renners aan de oppervlakte van de tweede of soms zelfs derde lijn. Jongens als Gianni Meersman, Jempy Drucker en Jens Keukeleire konden drie jaar terug massasprints winnen in de Vuelta. Absoluut goede renners, maar in de Giro of Tour zal hen dat nooit zijn gelukt.

Voorafgaand aan dit seizoen was het de bedoeling van Team Jumbo-Visma om Dylan Groenewegen naar de Vuelta te sturen, maar de Amsterdammer liet begin juli weten dat hij liever het Europees kampioenschap in Alkmaar rijdt. Desondanks staan er een aantal zeer rappe mannen aan de start, die de Tour hebben moeten laten schieten vanwege gebrek aan vorm of een blessure. Nacer Bouhanni en Fernando Gaviria bijvoorbeeld. Die laatste moest door knieproblemen de Tour de France aan zich voorbij laten gaan en focuste zich daarom op deelname aan de Vuelta. 

Ibi, dat zo’n 37 kilometer van Alicante ligt, heeft geen enkele historie met de Vuelta a España. Desondanks is Ibi wel bekend met de sport, want in 2016 werd het Spaans kampioenschap tijdrijden daar georganiseerd. Ion Izagirre, die dit seizoen onder meer de Ronde van het Baskenland won, zegevierde die dag. Alicante, waar het kasteel van Sánta Barbara hoog boven de stad uitsteekt, heeft vijf keer een finish van de Vuelta mogen verwelkomen. De laatste keer was in 1994. De zege ging toen naar de Italiaan Simone Biasci. Het was de grootste overwinning in zijn carrière.

Met de Puerto de Biar en Puerto de Tibi liggen er twee beklimmingen van derde categorie op de route. De top van de laatste beklimming ligt op 24 kilometer van de finish, waardoor geloste sprinters bovendien nog de tijd hebben om terug te keren tot de kop van de koers. Het vervolg verloopt voornamelijk in dalende lijn.

*** Sam Bennett

** Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen

* Luka Mezgec, Edvald Boasson Hagen, Jon Aberasturi