EK vandaag: Ilse Pluimers wint EK voor junioren

De EK Wielrennen ging vandaag verder met het EK voor junioren (jongens en meisjes) en beloften (meisjes). Hoe verliep de vrijdag in Alkmaar?

EK

Vrouwen junioren

De junioren moesten 69 kilometer rijden. De dames deden dat in de regen, wat het extra gevaarlijk maakte. Verschillende rensters gingen op hun plaat, waarna er vervolgens een omvangrijke kopgroep ontstond. Nederland was goed vertegenwoordigd en op vijftien kilometer van de meet ging Ilse Pluimers ervandoor.

De Nederlandse dames deden uitstekend afstopwerk in het peloton, waardoor Pluimers er met de zege vandoor ging. Achter haar spurtte haar landgenote Sofie van Rooijen naar een tweede plek. Het podium werd gecompleteerd door de Française Kristina Nenadovic. 

Vrouwen beloften

De vrouwen beloften reden zo'n vijftien kilometer meer dan de junioren. Zeven rensters kozen het hazenpad en trokken ten aanval. In de laatste ronde werden zij echter ingerekend, waarna vooral Italië de boel draaiende hield in het peloton. Ze legden zo'n hoog tempo op dat er geen vluchters meer wisten weg te komen. 

Dus zou de strijd om het Europees kampioenschap eindigen in een massasprint. Daarin was Trek Segafredo-renster Letizia Paternoster de beste. Zo wist de Italiaanse het werk van haar teamgenoten vakkundig af te maken. De Nederlandse Lonneke Uneken pakte de bronzen medaille.

Mannen junioren 

Bij de mannen junioren is de Europese titel naar Andrii Ponomar gegaan. De Oekraïner kwam solo over de streep. Achter hem completeerden Maurice Ballerstedt en Andrea Piccolo het podium. De beste Nederlander was Enzo Leijnse. De renner die volgend seizoen uitkomt voor het Team Sunweb Development Team eindigde als vierde.