Tour vandaag: klassementsrenners met billen bloot in tijdrit

Met de individuele tijdrit begint een loodzwaar weekend. De klassementsrenners kunnen zich nu niet meer verschuilen.

Tour

Na een lastige eerste etappe door de Pyreneeën wacht de individuele tijdrit in Pau, een stad in de Pyrénées-Atlantiques. Twee keer eerder werd een race tegen de klok georganiseerd in Pau. In 1939 won de Zwitser Karl Litschi en de editie van 1981 leverde een zege op voor Bernard Hinault, die dat jaar ook al de proloog had gewonnen en zijn derde eindzege in de Tour de France boekte. Het was de ultieme revanche op 1980, waar hij de strijd moest staken door een knieblessure terwijl hij op dat moment de gele leiderstrui droeg.

Pau is sowieso een echte Tour de France-stad, net zoals Gap dat is. In deze eeuw lag de streep liefst zeven keer in Pau, terwijl er zelfs dertien keer werd gestart. Pau staat dan ook stevig in de geschiedenis van de Tour geschreven. Pau was bijvoorbeeld de startplaats tijdens de etappe waar Chris Froome op fenomenale wijze naar de ritwinst daalde in Bagnères-de-Luchon. Winnaars in Pau uit het verleden zijn Henk Lubberding, Gerrie Knetemann, Erik Breukink, Adrie van der Poel en in nog recenter verleden Pierrick Fédrigo (2x), Marcel Kittel en Arnaud Démare.

Streek

Pau is gelegen op een heuvelplateau en ligt honderd kilometer van de Atlantische oceaan en vijftig kilometer van de grens met Spanje. Het zal dan ook ongetwijfeld druk zijn met Baskische fans die hun favorieten, bijvoorbeeld Mikel Landa, vol passie aanmoedigen. De belangrijkste economische sectoren in Pau zijn de olie-industrie, de luchtvaartindustrie, toerisme en landbouw. Zo kun je vanuit Amsterdam direct naar Pau vliegen.

De absolute toeristische trekpleister is de Boulevard des Pyrénées, waar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt op de bergtoppen. De boulevard is gemaakt op verzoek van Napoléon. Hoewel het al van 2016 is dat Matthieu Ladagnous meedeed aan de Tour de France, zou het mogelijk kunnen zijn dat hij dit seizoen weer aan de start staat in dienst van Thibaut Pinot. Voor Ladagnous, die de Tour de France vijf keer uitreed, zou dat speciaal zijn, want hij kwam ter wereld in Pau. Zijn meest bijzondere resultaat is een vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen 2013.

Parkoers

De 27 kilometer in en rondom Pau zijn de enige individuele kilometers tegen de klok. Er liggen twee stukken op de route die venijnig omhooglopen. Vanuit het stadje Mazerens-Lesons volgt een stuk van bijna twee kilometer aan zo’n zeven procent gemiddeld. Een stuk waar renners die minder goed kunnen klimmen behoorlijk zullen moeten terugschakelen. Vervolgens wacht halverwege nog de Côte d’Esquillot, die 1,1 kilometer is aan 6,5 procent. De top van die beklimming ligt op elf kilometer van de meet. Na een korte afdaling volgen nog tien kilometer die zo goed als vlak zijn.

Favorieten

Na het uitstappen van Rohan Dennis is een van de grote favorieten niet meer actief in de Tour de France. Daardoor worden nu Wout van Aert en Geraint Thomas vooruigeschoven als topfavorieten. Van Aert reed voor de Tour een geweldige tijdrit in de Dauphiné, die hij met overmacht won. Daarnaast kroonde hij zich ook tot nationaal kampioen tegen de klok. 

Verder is het uitkijken naar Chad Haga, die de slottijdrit in de Giro d'Italia wist te winnen. Daarnaast hebben renners als Jan Tratnik, Yves LampaertJoey Rosskopf, Stefan Küng, Sören Kragh Andersen en uiteraard ook Tony Martin een goede tijdrit in hun benen. Onder de klassementsrenners hopen Thomas, Steven Kruijswijk, Egan Bernal en leider Julian Alaphilippe een slag willen uitdelen. 

**** Wout van Aert

*** Geraint Thomas, Stefan Küng

** Chag Haga, Sören Kragh Andersen, Tony Martin

* Jan Tratnik, Joey Rosskopf, Steven Kruijswijk, Julian Alaphilippe